PreporučenoTech

I Nizozemska pauzirala cijepljenje AstraZenecom za mlađe od 60 godina

Nakon Kanade i Njemačke i Nizozemska je u petak privremeno zaustavila primjenu cjepiva AstraZenece protiv bolesti COVID-19 za osobe mlađe od 60 godina.

Odluka je donesena nakon što je nadzorno tijelo Lareb zaprimilo nova izvješća o krvnim poremećajima, uključujući neželjeni događa koji je rezultirao smrću.

>>>Regulatori zaustavljaju cijepljenje AstraZenecom za mlađe od 55-60 godina, žene

AstraZenece ja rekla da surađuje s nizozemskim vlastima. “Vlasti u Velikoj Britaniji, Europskoj uniji i Svjetska zdravstvena organizacija zaključili su da blagodati upotrebe našeg cjepiva za zaštitu ljudi od ovog smrtonosnog virusa znatno nadilaze rizike u svim odraslim dobnim skupinama,” ponovili su iz kompanije.

Larab, čija je uloga komplementarna HALMED-u, u petak je izvijestio o pet slučajeva tromboemboličkih događaja i niskog broja trombocita nakon primanja cjepiva AstraZenece.

“Riječ je o ženama između 25 i 65 godina. Tri pacijentice su imala opsežne plućne embolije. Jedna je umrla, a jedna je imala i krvarenje u mozgu,” rekli su iz Lareba.

>>>Istraga u Norveškoj utvrdila izvjesnu vezu između cjepiva AstraZenece i krvnih poremećaja

Slučajevi su zabilježeni na ugrubo 400,000 cijepljenja, “što se čini usporedivim s ostalim izvještajima u Europi.”

Njemačka komisija za cjepiva, poznata kao STIKO, u četvrtak je nakon neželjenih događaja preporučila da osobe mlađe od 60 godina koje su dobile prvu dozu cjepiva AstraZenece za docjepljivanje koriste cjepiva drugih proizvođača.

via Reuters

Comments (2)

  1. […] su nacionalne vlasti, uključujući Kanadu, Njemačku i Nizozemsku, primjenu cjepiva AstraZenece ograničile na osobe starije od 55 ili 60 godina nakon što je […]

  2. […] Pismo je u utorak upućeno iz portugalskog predsjedništva EU-a i traži da se odmah po objavama regulatora održi izvanredni virtualni sastanak. Očekuje se da će razgovori rezultirati novim smjernicama, izgledno povezanima s dobi primatelja cjepiva AstraZenece koja je već ograničena u Kanadi, Njemačkoj i Nizozemskoj. […]

Comments are closed.