PreporučenoTech

I Stephen King digao ruke od facebooka

“Napuštam facebook,” napisao je 72-godišnji Stephen King u petak na Twitteru pa izbrisao svoj profil na toj društvenoj mreži. “Neugodna mi je poplava lažnih informacija koja je dopuštena u njegovom političkom oglašavanja i nisam uvjeren u njegovu sposobnost zaštite privatnosti korisnika. Ako želite, slijedite me (i Molly, aka The Thing of Evil) na Twitteru,” obrazložio je.

King, izrazito kreativan pisac s opusom od 61 romana, u posljednjim godinama aktivno sudjeluje u političkom životu te je osobito kritičan prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu koji je lani ugostio šefa facebooka Marka Zuckerberga na razgovoru o smjernicama i regulaciji društvenih mreža.

>>>Najslabiji rast facebooka od inicijalne ponude, dionica pala više od 7%

Njegova odluka stiže nakon što je svoj profil na facebooku izbrisao Mark Hamill najpoznatiji po ulozi Lukea Skywalkera u Zvjezdanim ratovima.

Nepopravljiva delikvencija i recidivizam

Facebook trpi postojanu kritiku kroz čitav životni vijek. Zviždač Edward Snowden je mrežu povezao s američkim sustavom masovnog nadzora PRISM, kompanija je nebrojeno puta optužena za trgovinu privatnim podacima svojih korisnika ili praćenje trećih korisnika nakon što oni to izričito odbiju. Primjerice, čak i postavljanje gumba lajk uobičajenog na web stranicama podrazumijeva prijenos podataka Facebooku na što se lani osvrnuo i Europski sud.

>>>Privatne večere Zuckerberga s američkom krajnjom desnicom, nacionalistima: Politico

Posljednji val napuštanja izaziva odluka kompanije da doslovce dopusti laži u političkom oglašavanju, što je naizgled uzrujalo sve osim Trumpa. Facebook se u svojoj odluci da profit pretpostavi istini našao izoliran nakon što je Twitter u listopadu prošle godine odbio sve političke oglase u vrijeme izbora, a Google rekao da neće prihvatit oglase s neprovjerenim ili dokazano netočnim informacijama.

>>>‘Dezinformacijom-do-profita’: plaćene laži u oglasima političara OK za Facebook

Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji otvoreno bojkotira facebook zbog spomenutih i nespomenutih razloga te na svoje stranice ne umeće niti jedan kôd povezan s tom društvenom mrežom, uključujući gumb lajk i oglase.