Biznis i ekonomijaPreporučeno

I tako su prekarni poslovi rezultirali rastom djevičanstva u Japanu: poučak

Neoliberalno oslobađanje ljudi od ugovora o radu ima dalekosežne posljedice, ovih dana posebno uočljive u Japanu čiji su administratori prije gotovo tri desetljeća napravili teški promašaj u društveno-ekonomskom inženjeringu pa upali u deflacijsku jamu iz koje se dan danas ne mogu izvući.

>>>Rehn upozorio na ‘japanifikaciju’ inflacijskih očekivanja u eurozoni

Japan, kao svojedobni pionir prekarnih poslova, danas trpi jednu od najnižih stopa fertiliteta na svijetu što je u korelaciji s otkrićima o rastu “stope djevičanstva” među populacijom.

Shota Suzuki, čuvar zgrade u Tokyju, kaže za CBC News da poslije posla s prijateljima odlazi u područja nabijena anime i manga umjetnošću ali da je sa svojih 28-godina izgubio nadu u romantičnu vezu ili skoro skidanje junfa.

“Ja ne zarađujem dovoljno novca da bih se oženio, ja mogu uzdržavati samo sebe. Moji su prijatelji u istom brodu.”

Shota Suzuki

“Da, ja sam djevac. Ja bih se volio oženiti ali ne mogu pronaći partnera,” veli.

“Seksualna recesija”

CBS piše da slučaj nije rijetkost i da su Japanci u zrelim godinama prilično otvoreni oko seksualnog neiskustva. Trend rasta djevičanstva potvrđuje nacionalna statistika prema kojoj je jedna od 10 osoba u 30-im godinama života još uvijek nevina.

“Veliki dio ovih pojedinaca ne može pronaći partnera na tržištu,” komentirao je Peter Ueda s tokijskog sveučilišta koji poziva na uzbunu jer je rast stope djevičanstva u Japanu “zapravo najveći ikad zabilježen u ekonomiji s visokim-primanjima.”

>>>BOJ razmišlja o snaženju već masivne kreacije novca: zapisnik

“Seksualna recesija” je generalno loša vijest za japansku demografiju koja recentne hrvatske trendove trpi već desetljećima. Procjenjuje se da će nacija, ako ostane na putanji, kroz sljedeće stoljeće izgubiti polovicu stanovništva.

Komentatori pad aktivnosti  u seksualnom i reprodukcijskom sektoru objašnjavaju dugim radnim danom, lutanjem po webu i slično, no Ueda opravdano sumnja da su financijska sigurnosti i prekarni poslovi ono što uistinu izazivaj recesiju seksa.

>>>Hrvatska je europski prvak u prekarnoj zaposlenosti: DZS

“U usporedbi s muškarcima koji su imali regularno zaposlenje, privremeno ili povremeno zaposleni imaju četiri puta više šanse biti heteroseksualno neiskusni u dobi od 25 do 39 godina, vjerojatnost za nezaposlene veća je osam puta,” rekao je profesor za CBC News.

Shota Suzuki ima regularan posao, ali kaže da se i dalje osjeća nelagodno u potrazi za partnerom. “Ja ne zarađujem dovoljno novca da bih se oženio, ja mogu uzdržavati samo sebe,” rekao je. “Moji su prijatelji u istom čamcu.”

>>>Loše pretkazanje: u Japanu najveći realni pad plaća od 2015. godine

Europa je japanski eksperiment oslobađanja tržišta rada s ciljem postizanja konkurentnosti uspješno replicirala za vrijeme “Barrosove komisije”. “Rad bez radnog odnosa”, strukturni i demografski kolaps u Hrvatsku je uveden uz blagoslov bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, Miranda Mrsića.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima