FunPreporučeno

…i zato EU sufinancira Sarajevo Film Festival

U Sarajevu 16. kolovoza započinje 25. Sarajevo Film Festival koji se sufinancira sredstvima EU-a. Na najvećem filmskom festivalu u regiji okupit će se 100 000 gledatelja i filmskih stvaratelja koji će uživati u regionalnoj, europskoj i međunarodnoj kinematografiji.

Ovotjedni Sarajevo Film Festival na najbolji način pokazuje kako umjetnost i kultura mogu promicati dijalog i toleranciju.

Europska Unija podržava bogatu filmsku scenu zapadnog Balkana u okviru programa Kreativna Europa – MEDIA. Iz programa je dodijeljeno 4,2 milijuna eura za proizvodnju i distribuciju europskih filmova na zapadnom Balkanu i obratno. Neki od 30 filmskih projekata koji su ostvareni zahvaljujući programu Kreativna Europa – MEDIA osvojili su međunarodno hvaljene nagrade i doprli do publike u cijelom svijetu.

>>>EP podržao povećanje proračuna za ‘Kreativnu Europu’ s 1,85 na 3,6 milijarde eura

EU podržava kulturu radi promicanja umjetničke izvrsnosti, kulturne raznolikosti i razmjene, ali i zbog njezinih pozitivnih učinaka na ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta. S obzirom na to da danas većina filmova nastaje u koprodukciji više država, filmska industrija također jača regionalnu i europsku suradnju. Ovotjedni Sarajevo Film Festival na najbolji način pokazuje kako umjetnost i kultura mogu promicati dijalog i toleranciju. Cijeli članak dostupan je ovdje.