PolitikaPreporučeno

IAEA će provjeriti ruske tvrdnje o ukrajinskog ‘prljavoj bombi’

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pod okriljem Ujedinjenih naroda u dolazećim će danima posjetiti dvije lokacije u Ukrajini za koje Moskva tvrdi da služe kao poligoni za razvoj “prljave bombe”.

>>>Medvjedev: je li nuklearni usud ‘distopija, neka luda futuristička prognoza i pakleni šund? Nije.’

Najava stiže nakon što je ruski časnik izjavio da su dva instituta u Ukrajini povezana s nuklearnom industrijom umiješana u proizvodnju oružja od konvencionalnog eksploziva zasićenog radioaktivnim materijalima.

Izvještajna agencija RIA dvije je lokacije identificirala kao Istočno postrojenje za obogaćivanje minerala u središnjoj regiji Dnjepropetrovsk i Institut za nuklearna istraživanja u Kijevu.

“IAEA je svjesna nedjeljnih izjava Ruske Federacije o navodnim aktivnostima na dvije nuklearne lokacije u Ukrajini,” napisali su u izjavi iz agencije. “IAEA priprema posjet lokacijama u dolazećim danima. Svrha posjeta otkrivanje je svih mogućih neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala.”

Agencija je dodala da su prijeporne lokacije već predmet inspekcijskog nadzora.

Kontekst

Ruski su mediji u posljednjim danima izvijestili o neuobičajenoj i žustroj aktivnosti ruskog ministarstva obrane. Upozorenja o korištenju “prljave bombe” svojim je zapadnjačkim kolegama u telefonskim razgovorima osobno prenio ministar Sergej Šojgu.

>>>Šojgu upozorio na ‘nekontroliranu eskalaciju, prljavu bombu’ | rat u Ukrajini

Kontakt su potvrdila ministarstva obrane Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Velike Britanije.

Šojgu je svojeg američkog parnjaka, Lloyda Austina, u tri dana kontaktirao dvaput.

“Prema informacijama koje posjedujemo, dvije su organizacije u Ukrajini pod konkurentnim naputcima da stvore takozvanu prljavu bombu,” rekao je za ruske medije general-pukovnik Igor Kirilov.

>>>Medvjedev: Krim je naš po cijenu Trećeg svjetskog rata. Totalne katastrofe

IAEA u izjavi nije navela lokacije koje će posjetiti njezini inspektora, ali je njezin generalni direktor Rafael Grossi naveo da su inspektori jedan od prijepornih centara posjetili prije mjesec dana i da tijekom nadzora nisu uočena kršenja smjernica o sigurnosti.

“Tamo nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti ili materijali.”

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Twitteru je objavio da je Grossija pozvao na inspekciju “‘miroljubivih objekata u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju ‘prljavu bombu'”.

>>>Kronologija rata u Ukrajini

Većina zapadnjačkih dužnosnika i medija drži i piše da su ruska upozorenja znak da Kremlj namjerava iskoristiti “prljavo oružje” i za to optužiti Kijev.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (1)

  1. […] je ponovio navod da bi Ukrajina mogla detonirati “prljavu bombu” zasićenu radioaktivnim materijalima i za to optužiti Moskvu u scenariju koji Kijev i zapadnjački […]

Comments are closed.