PolitikaPreporučeno

IAEA upozorava na nove udare u krugu NE Zaporožje: ‘Igrate se s vatrom!’

Reaktor br. 6. Nuklearne elektrane u Zaporožju; Foto: CNBC Television

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje koju je Rusija osvojila početkom svoje invazije na Ukrajinu u nedjelju se ponovno našla na udaru granatiranja i raketiranja provocirajući osudu Ujedinjenih naroda i upozorenja o riziku od velike nuklearne katastrofe.

Na području elektrane kroz vikend je odjeknulo najmanje 12 eksplozija.

“Jučerašnje i jutrošnje vijesti našeg tima izrazito su uznemirujuće,” rekao je rukovoditelj Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi. “Eksplozije su se dogodile na lokaciji ove velike nuklearne elektrane, što je potpuno neprihvatljivo. Tkogod bio iza ovog, mora odmah prestati. Kako sam rekao prije i mnogo puta, igrate se s vatrom!”

Tim IAEA u nedjelju je potvrdio štetu na pojedinim zgradama, sustavima i opremi, uz napomenu da dosadašnje eksplozije nisu narušile kritične sustave i sigurnost.

NE Zaporožje je ususret ratu zadovoljavao oko petine ukrajinskih potreba za električnom energijom.

>>>Poigravanje s nuklearnim usudom, proturječje, ukopavanje i regrutacija | rat u Ukrajini

Njezinih šest reaktora nije u upotrebi, ali je sustav za hlađenje nuklearnog goriva, ovisan o električnoj energiji, u posljednjim mjesecima u nekoliko navrata održavan pričuvnim generatorima.

Međusobne optužbe

Kijev i Moskva uzajamno se optužuju za napade u krugu tvornice u scenariju koji se ponovio i u nedjelju.

>>>‘Znaci radijacijske bolesti’, povlačenje ruske vojske iz Černobila

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ukrajinske snage oštetile električne vodove prema tvornici.

Pozivajući se na izvor iz ruskog operatera nuklearnom energijom Rosenergoatom, TASS je u nedjelju izvijestio da su u ukrajinskom granatiranju pogođeni skladišni objekti.

“Oni nisu granatirali samo jučer, već i danas, oni granatiraju upravo sada,” rekao je Renat Karčaa, savjetnik predsjednika uprave Rosenergoatoma uz podsjetnik da je svaki udar u krugu tvornice visokorizičan.

>>>Rusija tvrdi da je osujetila novi ukrajinski desant na NE Zaporožje

Naveo je da su pojedine granate pale u blizini skladišta za nuklearni otpad i zgradu u kojoj je pohranjeno svježe iskorišteno nuklearno gorivo.

TASS navodi da nakon 15 pogodaka u krugu elektrane nije zabilježena pojačana radijacija.

Ukrajinska nuklearna tvrtka Energoatom za granatiranje istovremeno optužuje rusku vojsku i nabraja najmanje 12 pogodaka na tvorničku infrastrukturu nužnu za ponovno pokretanje tvornice.

>>>Poigravanje s nuklearnim usudom, proturječje, ukopavanje i regrutacija | rat u Ukrajini

Rusija je nakon ukrajinske protuofenzive započela sa sustavnim i neumoljivim uništenjem ukrajinske energetske infrastrukture zbog čega poteškoće ili gubitak električne energije i grijanja trpi više od 10 milijuna ljudi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/TASS/Reuters

Comment here