PolitikaPreporučeno

Ideja britanske vlade da je ‘iznad međunarodnog prava’ odbačena iznutra i izvana | brexit

Boris Johnson tijekom prvog govora u ulozi torijevskog lidera; Foto: Guardian/YouTube

Europska unija u petak pospješuje pripreme za neuredni razvod s Velikom Britanijom nakon što je britanski premijer Boris Johnson iznio planove o kršenju sporazuma o povlačenju potpisanog u siječnju.

U jednom od najnevjerojatnijih poteza od referenduma o brexitu iz 2016. godine, Britanija je ovog tjedna eksplicitno rekla da će prekršiti međunarodno pravo citirajući suverenost britanskog parlamenta koji je “iznad međunarodnog prava”.

>>>Moramo se pripremiti za brexit bez dogovora: Merkel

Najava je izazvala instant krizu i gnjev u Europskoj uniji gdje će glavni europski pregovarač Michel Barnier danas povesti razgovore s predstavnicima 27 članica kako bi ih još jednom upozorio na posljedice nekontroliranog izlijetanja Britanije iz Unije.

“Velika Britanija nije posegnula za uzajamnim rješavanjem pitanja povezanih s temeljnim načelima i interesima EU-a. Nitko ne smije podcjenjivati praktične, ekonomske i socijalne posljedice scenarija ‘bez dogovora,'” upozorio je Barnier u četvrtak.

“Vlada će morati ponovno razmisliti,”

Norman Lamont

Reuters piše da kršenje međunarodnog prava nije gotov čin te da odluku Johnsonove vlade čeka protivljenje u oba parlamentarna doma.

>>>‘Jedna od najiskusnijih hrvatskih diplomatkinja’ Britancima: zbogom i dobro da smo vas se riješili

“Vlada će morati ponovno razmisliti,” rekao je zagovornik brexita iz Doma lordova Norman Lamont koji je služio kao ministar financija u 1992. godini kad je funta izbačena iz međunarodnog tečajnog mehanizma. “Mislim da ovo neće proći kroz Lordove u sadašnjoj formi,” ocijenio je Lamont. “To je nemoguće obraniti. Oni će morati još jednom promisliti.”

>>>Nizozemska ugrabila 140 kompanija, 4,200 poslova i 375 milijuna investicija: brexit

Jonhson je u petak dobio upozorenje i iz Sjedinjenih Država gdje je predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi rekla da Britanija nema nikakve šanse postići sporazum o trgovini sa SAD-om ako prekrši međunarodno pravo.

via CNN/Reuters