FunPreporučeno

Ig Nobel za mjerenje temperature mošnji francuskih poštara, najprljaviji papirnati novac

Istraživanje temperature mošnji francuskih poštara jedno je od nagrađenih na ovogodišnjem, 29. međunarodnom natjecanju Ig Nobel u kojem se, kako kažu organizatori, ocjenjuju naoko trivijalna otkrića “koja vas prvo tjeraju na smijeh a onda na razmišljanje”.

Znanstvenici sa Sveučilišta Toulouse nagradu su osvojili zahvaljujući postavljanju termometra na mošnje francuskih poštara kako bi odgonetnuli mijenja li se njihova temperatura tijekom dana. Istraživanje je utvrdilo da je lijevi testis u pravilu bio mrvicu topliji od desnog, ali samo kad su subjekti bili odjeveni.

>>>Hrvatsko-američki fizičar sudjelovao u otkriću novog stanja materije

Autori izvješća, Roger Mieusset i Bourras Bengoudifa, svoje su istraživanje učvrstili mjerenjem temperature testisa 11 vozača autobusa. Mieussete je stručnjak za fertilitet muškaraca i proučava utjecaj temperature na spermije.

Od drugih ovogodišnjih laureata ističe se istraga isključivo talijanske pizze i njezina potencijala za sprječavanje srčanih udara i studija koja je pokušala izmjeriti zadovoljstvo izazvano odgovorom na svrbež.

>>>Uživanje u ribi triput tjedno smanjuje rizik od raka crijeva: istraživanje

Nagrada za ekonomiku otišla je pak timu koji je testirao čiji je papirnati novac najgnjusniji i “najbolji u prenošenju bakterija”. Neslavna titula je pripala rumunjskom leju, ali je i američki dolar bio među finalistima.

Ig Nobel je uz dozu znanstvenog humora osmislio magazin “Anali nemogućih istraživanja” (Annals of Improbable Research).