PolitikaPreporučeno

Igor Sečin: neosporna je realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini

Igor Sečin; Foto: World Energy Council/YouTube

Igor Sečin, izvršni direktor ruskog naftnog diva Rosneft, u četvrtak je optužio Sjedinjene Američke Države da naftu i plin koriste kao političko oružje uz ocjenu da je “zlatno doba” energije za Ameriku postalo “doba energetske kolonizacije” za druge zemlje.

>>>SAD do grla u nafti

Sečin je okupljenima na ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu rekao da Amerika uskraćuje pristup trećini svjetskih rezervi nafte kroz svoje zabrane poslovanja s Iranom i Venezuelom i da Washington gubi moralno uporište kao lider otvorenih tržišta.

“Brojni komentatori rado optužuju Rusiju da energiju koristi u političke svrhe, ali je danas neosporna realnost da SAD koristi energiju kao političko oružje na masivnoj razini. Sankcije, ili sama prijetnja njihova nametanja, imaju razoran učinak na globalni ekosustav tržišta energije,” kazao je taj bliski saveznik, neki kažu “de facto zamjenik” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

U osvrtu na prošlotjedni “pitch” američkih dužnosnika da oni svijetu nude “molekule slobode”, Sečin je rekao da su ruske i američke molekule identične – ali je ruski plin 30% jeftiniji od LNG-a iz SAD-a.

“Glavni smutljivci današnjice”

Zahvaljujući razvoju tehnologija za otkrivanje i vađenje plina i nafte, Amerika je od najvećeg korisnika u posljednjem desetljeću prerasla u najvećeg izvoznika nafte. Zahvaljujući novootkrivenoj neovisnosti SAD može nametati sankcije zemljama poput Irana i Venezuela u skladu sa svojim geopolitičkim ciljevima bez fatalnog utjecaja na globalne cijene energenata, piše Reuters.

“Ugnjetavanje konkurenata je postala dominantna tema američke vanjske politike na polju energije,”

Igor Sečin

SAD, koji Rusiju često optužuje da energiju koristi kao političko oružje, posebice u prijeporima s Ukrajinom, u posljednjim je mjesecima krenuo u novu europsku ofenzivu tražeći od partnera i saveznika da umjesto ruskog kupuju američki plin. Sečin je kazao kako Sjedinjene Države žele zabraniti isporuku jeftinog ruskog plina Europi ne samo kako bi potkopale Rusiju, nego i usporile europsko gospodarstvo.

“Glavni smutljivci današnjice su politike američke administracije. To se ne odnosi samo na zemlje koje SAD proganja sankcijama i trgovinskim zabranama, već i na njegove tradicionalne partnere i saveznike,” rekao je pa naveo da je američka administracija zahvaljujući sankcijama efektivno preuzela kontrolu nad ruskim proizvođačem aluminija Rusal i tvrtkom Norilsk Nickel koje je on suvlasnik.

“Ugnjetavanje konkurenata je postala dominantna tema američke vanjske politike na polju energije,” ocijenio je Sečin i predvidio da će udio globalne proizvodnje nafte podložan američkim sankcijama ove godine porasti na 2,5 milijuna barela dnevno s prošlogodišnjih 1,5 milijuna. On također drži da Kina neće napraviti ustupke oko važnih pitanja u trgovinskom sporu i očekuje daljnju eskalaciju napetosti u kinesko-američkim odnosima, uključujući kinesku odmazdu na uvođenje carina kroz smanjenje izvoza rijetkih zemnih metala SAD-u.

>>>Trump prijeti sankcijama za Sjeverni tok 2: ‘mi štitimo Njemačku od Rusije’

Sečin je na završetku govora naveo da će SAD za daljnje povećanje outputa trebati “novu žrtvu za sankcioniranje”, da će se njegov izvoz nafte utrostručiti do 2024. i doseći razinu od 9 milijuna barela dnevno te tako prestići Rusiju i Saudijsku Arabiju.

Pratite nas na Google vijestima