Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Ikarov let’ Moderne | covid endgame

Ikarov let Jacoba Petera Gowyja; Foto: javno dobro

Dionica Moderne ovog je tjedna kolabirala uslijed proturječnih informacija o (ne)učinkovitosti mRNK cjepiva protiv omikron soja koronavirusa i izostanka drugih profitabilnih proizvoda u portfelju kompanije.

>>>Bourla: Pfizer se nada docjepljivanju u godišnjem ritmu | COVID-19

Preokret u procjenama investitora stiže nakon što je izvršni direktor Stéphane Bancel prvi među proizvođačima javno priznao da postojeća linija mRNK cjepiva nije djelotvorna u prepoznavanju novog dominantnog soja.

Proturječje

Navedeno je u međuvremenu potvrdio i izvršni direktor Pfizera, drugog proizvođača čije je mRNK cjepivo protiv bolesti COVID-19 naširoko odobreno i u primjeni širom svijeta.

>>>Izvršni direktor Bancel: cjepivo Moderne protiv omikrona ‘oko ožujka’

Njihova priznanja pritom oštro odudaraju od procjena pojedinih regulatora i zdravstvenih vlasti koje monstruozne količine neučinkovitih cjepiva masovno administriraju svojim populacijama iako su Pfizer i Moderna najavili da će dorađeni i omirkonu prilagođeni proizvodi na tržištu biti dostupni s ožujkom.

>>>Na krilima docjepljivanja i covid potvrda dionice Moderne lete prema Suncu

Kako bilo, dionica Moderne u petak je posrnula za 4.4% i tjedan zaključuje s gubitkom većim od 20%.

Dionica Moderne u posljednjih je šest mjeseci, zaključno s 21. siječnjem, pala za 54.11%

Oslonac

U petak je stigao i potencijalni potporanj poljuljanim kompanijama nakon što su američki regulatori rekli da su mRNK boosteri učinkoviti protiv omikrona. Navedeno proturječje između izjava farmaceuta i regulatora te rezultata pojedinih istraživanja izaziva nedoumicu i širu, pučku i stručnu raspravu.

>>>Procijepljeni i docijepljeni Izrael svjetski prvak u sedmodnevnim zarazama | omikron

Forbes u izvješću o turbulencijama bilježi “iznenađujuću činjenicu” da su dionice Moderne s vrhunca od 484 dolara postignutog prošlog kolovoza propale za 67%. Tržišna vrijednost kompanije u međuvremenu se umanjila za 133 milijarde dolara i trenutačno kotira na oko 69 milijardi dolara.

>>>Najprocjepljenija država Njemačke trpi najviše zaraza | omikron

Očekuje se da će Moderna rezultate za četvrto tromjesečje 2021. godine objaviti do kraja veljače.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] i nerazumniji uslijed činjenice da je omikron pobjegao od postojeće linije cjepiva zbog čega proizvođači najavljuju doradu uz potencijalna odobrenja za tržišta u ožujku. Nejasno je hoće li i s kakvom nagradom hrvatske vlasti tada pozivati na “boostanje” […]

Comments are closed.