Politika

Ilčić inicirao raspravu o međudržavnim posvojenjima | EP

Ladislav Ilčić, ECR/HR; Foto: Christian Creutz/EP

Europarlamentarci će na idućoj plenarnoj sjednici u veljači raspravljati o međudržavnim posvojenjima, a rezoluciju o tom pitanju inicirao je zastupnik Hrvatskih suverenista Ladislav Ilčić.

Prema privremenom rasporedu Europska komisija će 15. veljače na plenarnoj sjednici u Strasbougu iznijeti svoj stav o međudržavnim posvojenjima u sklopu rasprave pod nazivom “Prekogranična posvajanja – potreba za većom transparentnošću i međunarodnom suradnjom”.

>>>Šuica: ovaj će rat ukrajinsku djecu obilježiti za cijeli život

“Inicirao sam rezoluciju o međudržavnom posvojenju i u jako kratkom vremenu dobio sam veliku podršku klubova zastupnika zato što je i iz ovog posljednjeg hrvatskog primjera jasno da se nešto pod hitno mora učiniti kako bismo zaštitili djecu, a potom i posvojitelje, od trgovaca ljudima”, kazao je Ilčić Hini.

Kontekst

Prekogranična posvajanja dospjela su u fokus hrvatske javnosti nakon što su početkom prosinca zambijske vlasti uhitile četiri hrvatska para zbog sumnje na trgovinu djecom. U Zambiji ih čeka suđenje, a prijeti im kazna do 20 godina zatvora.

>>>Kolakušić, Vilibor-Sinčić i Ilčić protiv kažnjavanja Mađarske | suverenitet i vladavina prava

“Posvojenje je plemenit čin, no postoje i lanci organiziranog kriminala – a tu mislim na lance prostitucije, pedofilije, trgovine organima – koji maksimalno iskorištavaju djecu iz nerazvijenih i siromašnih država, a to im polazi za rukom zato što postoje rupe u našim zakonima i sustavima koje oni vješto koriste“, dodaje Ilčić, član kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

Hrvatski su parovi u Zambiji preuzeli četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, kojima su hrvatske institucije dale državljanstvo, a zambijske vlasti kažu da su kongoanski papiri o posvajanju krivotvoreni. Demokratska Republika Kongo nije potpisnik Haške konvencije o zaštiti djece, a neke zemlje, poput SAD-a i Francuske, zabranile su posvajanje djece iz te afričke države.

>>>EP potvrdio spremnost RH za Schengen, glas protiv od Kolakušića i Ilčića

“Ovom rezolucijom pozivamo države članice Europske unije da privremeno ili trajno obustave posvojenja iz DR Konga i država sa sličnim problemima dok se ne uspostave učinkoviti mehanizmi koji bi štitili prvenstveno djecu, ali i posvojitelje, i tražimo države da bolje nadziru rad agencija za posvojenje koje se često vode samo profitom, a ne dobrobiti djeteta”, istaknuo je Ilčić.

Komentar Resslera

O tom se pitanju očitovao i zastupnik HDZ-a/EPP-a Karlo Ressler u jednominutnom govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u ponedjeljak.

>>>Ressler komentirao europsku tehnološku (ne)konkurentnost, Akt o čipovima

“Civilizacijska snaga jednog društva uvelike se mjeri i u tome kako se odnosi prema najranjivijima – prema djeci, onoj rođenoj i nerođenoj, vlastitoj i tuđoj. Zato trgovanje djecom i različite povezane prakse te instrumentalizacija djece radi ideoloških hirova moraju biti zaustavljeni“, kazao je Ressler.

>>>Ressler: Srbija će platiti za stvaranje pritiska na europskim granicama

“Posvojenje je plemenito djelo, ali se sve sumnje na prodavanje djece pod krinkom ilegalnih međunarodnih posvojenja moraju razjasniti i ako se utvrdi krivnja najoštrije kazniti”, dodao je.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here