Biznis i ekonomija

Iločki podrumi prekršili zakonske i ugovorene rokove – kažnjeni s 250.000 kuna: AZTN

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) javlja da je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) Iločke podrume d.d. kaznila s 250.000 kuna.

AZTN je postupak pokrenuo po službenoj dužnosti nakon predstavke jednog dobavljača grožđa.

“U provedenom je postupku utvrđeno da su Iločki podrumi svoju značajnu pregovaračku snagu iskoristili nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima grožđa berbe 2018.

Konkretno, Iločki podrumi su u svojim javno objavljenim općim uvjetima otkupa grožđa berbe 2018., za preuzeto grožđe odredili uvjete i rokove plaćanja dulje od 30 dana, iako je riječ o svježem poljoprivrednom proizvodu, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse dobavljačima.

>>>Požar oštetio objekt u posjedu Iločkih podruma: VIDEO

AZTN je uvidom u ugovor, koji je podnositelj predstavke (koja je bila povod za pokretanje postupka) sklopio s Iločkim podrumima, utvrdio da su Iločki podrumi, kao prerađivač grožđa, s tim dobavljačem stvarno ugovorili rokove plaćanja dulje od 30 dana. Štoviše, utvrđeno je da je plaćanje tom dobavljaču grožđa izvršeno ne samo izvan roka propisanog ZNTP-om, nego čak i izvan roka uređenog ugovorom. K tome, ugovor nije sadržavao niti bitnu odredbu o trajanju ugovora, što je također protivno odredbama ZNTP-a,” navodi se u priopćenju Agencije.