PreporučenoTech

‘Imamo uistinu učinkovito cjepivo’: CDC odbio preporučiti šire docjepljivanje protiv COVID-19

Cjepivo Pfizer; Foto: KCTV5 News/YouTube

Savjetodavni odbor američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak je preporučio docjepljivanje mRNK cjepivima (Pfizer/BioNTech i Moderna) isključivo za osobe stare 65 ili više godina i osobe sa zdravstvenim stanjima koja snaže rizik od ozbiljnih oblika bolesti COVID-19.

>>>Savjet FDA treću dozu odbacio s nadmoćnih 16 vs. 2 – dionice proizvođača cjepiva posrnule

U opreci sa željama i očekivanjima proizvođača cjepiva koji od pojave delta soja koronavirusa snažno lobiraju za treću dozu, odbor je docjepljivanje odbio preporučiti za mlađe dobne skupine, uključujući osobe “na prvoj liniji fronte” poput radnika u zdravstvu ili socijalnoj skrbi.

Preporuke se odnose isključivo na osobe koje su cjepivo Pfizer/BioNTecha primile prije šest i više mjeseci. CDC navodi da smjernice obuhvaćaju oko 26 milijuna ljudi, od kojih je oko 13 milijuna staro 65 ili više godina.

Odbor je treću dozu odbio preporučiti za veliku većinu populacije uključujući zdravstvene radnike, učitelje, korisnike skloništa za beskućnike i zatvore.

>>>Nove proturječne studije o visokoučinkovitom cjepivu Moderne, lobiranje za docjepljivanje

Članica savjeta Lynn Bahta, koja radi s Ministarstvom zdravlja Minnesote, kaže da je protiv šireg docjepljivanja glasala na temelju dostupnih znanstvenih podataka.

“Znanost pokazuje da imamo uistinu učinkovito cjepivo,” rekla je prema citatu Reutersa.

Pratite nas na Google vijestima