Politika

‘Imati, raditi i raditi za sve’: HDS predstavio listu za EP

Hrvatska demokršćanska stranka (HDS) predstavila je u subotu listu kandidata za izbore za Europski parlament, a njezin predvodnik i dopredsjednik stranke Zoran Jukić rekao je kako su realna očekivanja da HDS na njima dobije jednog zastupnika.

Pojasnio je kako su demokršćani na izbore odlučili ići samostalno te da njihova kandidacijska lista ima odgovarajuću regionalnu zastupljenost.

>>>HDS: Naš glas se slabo čuje

Na njoj su i Toni Turčinov, Vjekoslav Indir, Miljenko Cmrečak, Marija Crnić Martinović, Nada John, Igor Vojković, Sanja Jurić, Ivana Djedović, Tatjana Jakšić, Milica Đurđić te Dajana Šehić.

Konačan redoslijed kandidata, kako je rečeno, utvrdit će se do ponedjeljka, kada će HDS predati listu Državnom izbornom povjerenstvu.

U kampanji za europarlamentarne izbore, dodao je Jukić, HDS će govoriti o  krizi demokracije, populizmu, pojavi ksenofobije, antimigracijskim pokretima u Europskoj uniji te njezinoj depopulaciji, o odnosu Eurozone i Hrvatske, Šengenskom graničnom protokolu te o kohezijskim procesima u Uniji i nacionalnom identitetu njezinih članica.

Govoreći o očekivanjima, Jukić je kazao kako su realne mogućnosti da jedan predstavnik HDS-a osvoji mandat u Europskom parlament te dodao da, ako ga i ne dobiju neće biti nesretni, “jer ćemo pokazati hrvatskoj javnosti da ima izbora, da nije uvijek kombinacija “a i b”, da ima za nekog drugog glasovati”.

Ledić: Imati, raditi i raditi za sve

Počasni predsjednik HDS-a Ante Ledić, govoreći o političkoj misiji stranke, kazao je da je politika opće dobro i, po riječima pape Pia XI., područje najvećeg milosrđa.

“Sebičnost i ljudske strasti nažalost su dominantne, a ono opće dobro koje se često spominje, ne primjenjuje se u onom obliku u kojem bi to trebalo biti”, izjavio je Ledić.

Kazao je i da je opće dobro da svi ljudi na hrvatskom prostoru žive životom dostojnim čovjeka i da siromašni i nemoćni budu zbrinuti.

“To je područje našeg djelovanja, a osnovni postulat nam je – imati, raditi i raditi za sve”, rekao je Ledić.