Politika

Imigracija u Britaniju najmanja u posljednjih pet godina

Imigracija u Veliku Britaniju do kraja ožujka ove godine bila je najmanja od 2013., a velik dio tog pada zabilježen je zbog manjeg broja migranata koji stižu iz drugih članica EU-a nakon referenduma o Brexitu 2016., pokazale su službene brojke u četvrtak.

Rast imigracije bila je jedna od glavnih briga onih koji su se na referendumu odlučili za izlazak iz Europske unije, no od tada ta zabrinutost pada. Usprkos tome, vlada britanskog premijera Borisa Johnsona planira uvesti ograničenja imigracije iz EU-a nakon što Britanci napuste taj savez 31. listopada.

>>>‘Operacija Yellowhammer’: nestašica goriva, hrane i lijekova u brexit dokumentu britanske vlade

Značajno je pao broj EU imigranata, na 59 tisuća do ožujka, dok je 2015. ta brojka iznosila 218 tisuća.

U 12 mjeseci do ožujka se u Veliku Britaniju uselilo oko 612 tisuća ljudi, a iselilo se 385 tisuća, čime je migracijski saldo na 226 tisuća, najmanje od razdoblja do prosinca 2013., objavio je britanski državni statistički ured.

Ti se podaci temelje na novim eksperimentalnim metodama kojima se pokušavaju zaobići prijašnji nedostaci koji su doveli do smanjivanja stvarne brojke dugoročnih migranata iz EU-a i precjenjivanja koliko je studenata iz država koje nisu EU ostalo u Britaniji nakon završetka obrazovanja.

>>>Boris Johnson otvara 10,000 zatvorskih mjesta

Čak i nakon tih promjena migracijski saldo migranata izvan EU-a je blizu rekordu od 236 tisuća, zabilježenog u 12 mjeseci do rujna 2018, te je do ožujka ove godine iznosio 219 tisuća.

Značajno je pao broj EU imigranata, na 59 tisuća do ožujka, dok je 2015. ta brojka iznosila 218 tisuća.

To je jedna od najnižih brojki u posljednjih deset godina, iako su usporedbe samo približne jer je statistička agencija tek od lipnja 2016. primijenila svoje nove metode.

>>>Neočekivana kontrakcija britanske ekonomije

Istraživanje agencije ICM iz 2019. pokazalo je da 53 posto Britanaca želi smanjiti imigraciju, dok samo njih 13 želi povećanje. Samo 21 posto ispitanika imaju izrazito negativan stav o imigraciji, nešto manje od onih koji imaju izrazito pozitivan, dok je većina ravnodušna oko tog pitanja.