PolitikaPreporučeno

Impulzivni izbori marginaliziraju Macrona, polariziraju Francusku

Francuska je suočena s “jako ozbiljnim” povijesnim trenutkom, rekao je u petak predsjednik Emmanuel Macron nakon što je inicirao prijevremene parlamentarne izbore na kojima je izgledna pobjeda krajnje desnice i/ili njezinog lijevog pandana.

Macron se na radikalni potez odlučio nakon teškog poraza u izborima za Europski parlament iz kojih je grupacija Obnovimo Europu (Renew Europe) predvođena njegovom strankom izašla osakaćenom za 22 zastupnička mjesta.

Impulzivna odluka već je rezultirala brutalnom rasprodajom francuskih državnih obveznica, repozicioniranjem na tržištu dionica i poskupljenjem zaduživanja.

“Mi smo u izrazito ozbiljnom trenutku u povijesti naše zemlje. Na ulogu su velika pitanja, s ratovima, s gospodarskim izazovima bez presedana,” rekao je Macron tijekom završnog obraćanja novinarima na G7 summitu u Italiji.

Slično je upozorenje prije u petak uputio i francuski ministar financija Bruno Le Maire, rekavši da bi pobjeda populista pospješila rizik od nacionalne financijske krize.

Macron je rekao da “ekstremna ljevica” i “ekstremna desnica”, čiji predstavnici ususret izborima kotiraju bolje od njegove stranke Renaissance, nemaju ozbiljne niti realne gospodarske politike.

Polarizacija

Upozorenja stižu nakon što je prva serija predizbornih anketa pokazala da Nacionalno okupljanje (RN) uživa vodstvo i da bi u prvom krugu moglo osvojiti najviše glasova. Na drugom se mjestu kristalizira novoosnovana koalicija ljevice s nazivom “Narodna fronta”.

RN je biračima zavjetovao smanjenje cijena električne energije i poreza na dodanu vrijednost (PDV), snaženje javne potrošnje i čvrstu protuimigrantsku politiku.

U petak navečer objavljena anketa magazina Le Point sugerira da bi RN u prvom krugu mogao osvojiti 29.5%, Narodna fronta 28.5%, a Macronovi centristi 18% glasova.

Reuters piše da su komplementarne rezultate ponudila još najmanje dva istraživanja.

“Ili krajnja desnica ili mi”

Predsjednik RN-a Jordan Bardella u čijoj se sjeni skriva prekaljena Marine Le Pen kaže da će smanjenje PDV-a i rasterećenje kućanstava dijelom financirati kroz krpanje rupa u poreznom sustavu.

Kao jedan od ključnih prioriteta nove vlade ističe odgovor na krizu životnih troškova, suzbijanje imigracije i kriminala.

“Francuska je na skliskoj padini, prijeti joj bankrot,” rekao je Bardella tijekom posjeta farmi u Chuellesu smještenom južno od Pariza gdje je Francuze pozvao da se “usude izabrati promjenu”.

U četvrtak okrupnjena ljevica istovremeno je obećala aboliciju izrazito nepopularne mirovinske reforme koju je Macron proveo čvrstom rukom uz neumoljivo razbijanje prosvjeda.

“Emmanuel Macron neće imati većinu,” rekla je liderica Zelenih, Marine Tondelier.

“Ili krajnja desnica ili mi,” dodala je, pozivajući birače ljevice da podrže novi savez, nazvan “Narodna fronta”, koji okuplja socijaliste, Zelene, komuniste i tvrdo ljevičarsku Nepokorenu Francusku.

Povezane vijesti