Biznis i ekonomija

Indijski veleposlanik u Istri: volio bih intenzivirati suradnju između biznisa i ljudi

Veleposlanik Republike Indije u Republici Hrvatskoj, Raj Kumar Srivastava, koji je na dužnost stupio prije dva mjeseca, sljedećih će nekoliko dana provesti u nastupnom posjetu Istarskoj županiji zbog čega je u petak upriličen prijem obnašatelja dužnosti župana Fabrizija Radina i zamjenice gradonačelnika Pule Elene Puh Belci, u sjedištu Županije, u Puli.

U uvodnome obraćanju župan Radin je gostu zaželio dobrodošlicu u Istru, koja je, prema njegovim riječima, sa samo 220 tisuća stanovnika neusporediva s Indijom, ali vjeruje kako ima prostora za suradnju.

“Siguran sam kako ćete tijekom mandata imati prilike upoznati našu regiju i sve njezine posebnosti. Istra je nekad bila primarno industrijski orijentirana, dok danas turizma, ali se sve više razvija i IT sektor. Sjećam se iz mladosti da je Indija bila jedan od najvećih partnera brodogradilištu Uljanik, kojeg više nema. Međutim, danas imamo Infobip, tvrtku svjetskih razmjera, sa sjedištem u Vodnjanu. Žao mi je što se susrećemo u ovim vremenima epidemije, no bit će prilika za suradnju s vašim Veleposlanstvom i kad ova teška situacija prođe,” rekao je Radin.

>>>Izvanrednih 1.39 bilijun dolara investicija u indijsku infrastrukturu

Zamjenica gradonačelnika Puh Belci pridružila se pozdravima i ponudila ispriku u ime gradonačelnika Borisa Miletića koji zbog drugih obveza nije mogao sudjelovati današnje prijemu. Iskoristila je priliku da ukratko predstavi Pulu, osmi po veličini grad u Hrvatskoj i najveći u Istri. Prisjetila se 2016. godine kada se Pula na inicijativu Veleposlanstva Indije, pridružila obilježavanju Međunarodnog dana joge pod naslovom “Joga u svakodnevnom životu”.

Tri razine suradnje

Veleposlanik Raj Kumar Srivastava istaknuo je da je, epidemiji COVID-19 unatoč, važno uspostaviti kontakte, što je upravo i cilj njegovog posjeta Istri. Dotaknuvši se pitanja bilateralnih odnosa rekao je kako postoje 3 razine suradnje: između vlasti, poslovnih subjekata i ljudi, a njegova je želja intenzivirati ove potonje dvije.

Raj Kumar Srivastava, Fabrizio Radin i Elena Puh Belci, ; Foto: Istarska županija/Handout

“Upoznat sam s tvrtkom Infobip koja ima četiri velika ureda u četiri indijska grada i nadam se da će taj broj rasti. IT je jako važan u svakodnevnom životu i kad govorimo o digitalnoj transformaciji, govorimo upravo o platformama koje utječu na našu svakodnevicu. U Indiji je tako prije pet godina pokrenuta kampanja ‘Digitalna Indija’, a bila je usmjerena na pružanje pomoći institucijama, koje su potom pomagale građanima u otvaranju startup-ova te je putem nje uspostavljen i sustav identifikacije svih građana pomoću biometrijskih podataka. O tim našim iskustvima jučer sam govorio i s ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem,” rekao je indijski veleposlanik koji smatra kako bi se slična kampanja mogla primijeniti i u Hrvatskoj  i tako povezati hrvatske i indijske poduzetničke inkubatore.

>>>Istra se želi nametnuti kao privlačno odredište za digitalne nomade: HGK

Veleposlanik se osvrnuo i na turizam, njegov značaj za Istru i Hrvatsku. Prema podacima turističke zajednice, Hrvatsku je lani posjetilo 70 tisuća Indijaca, a ta će brojka, rekao je, sigurno rasti. Popularizirati Istru kao destinaciju bi se, primjerice, moglo na način da se ovdje snimi bolivudski film, što veleposlanik smatra najboljom turističkom promocijom.

Novi indijski veleposlanik u Hrvatsku je stigao 24. rujna 2020. godine i predao vjerodajnice predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću 14. listopada 2020. godine, priopćeno je iz Kabineta župana Istarske županije.