PolitikaPreporučeno

Indikacija lokalne transmisije, ‘situacija u Karlovačkoj županiji sada je bitno opasnija’

Tiskovna konferencija Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije; Foto: KAportal Karlovac

U Karlovačkoj županiji nije utvrđen izvor zaraze koronavirusom za dva posljednja slučaja  od prije nekoliko dana, što ukazuje na lokalnu transmisiju, pa svi moraju biti svjesni veće opasnosti zaraze, rekla je u petak u Karlovcu epidemiologinja Biserka Hranilović.

“Moram upozoriti na ozbiljnost situacije, svatko od nas je odgovoran za širenje zaraze, strogo se pridržavajte svih propisanih mjera.”

Biserka Hranilović

Posljednja dva slučaja Covida-19, od 6. i 8. travnja, za koje se ne zna gdje su se zarazili, su dijete od 1,5 godine iz Plaškog i muškarac srednje dobi iz Karlovca, koji je bio hitno operiran u karlovačkoj Općoj bolnici, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

Zbog slučaja iz Plaškog medicinsko osoblje ogulinske bolnice se nalazi u samoizolaciji.

U karlovačkoj Općoj bolnici se zna da nitko od zdravstvenog osoblja nije zaražen jer su svi bili propisno zaštićeni budući da je u Karlovcu formirana Ambulanta za nejasna infektivna stanja, sa stacionarom, potvrdio je ravnatelj bolnice dr. Ervin Jančić.

>>>Lokalna transmisija ‘bez definiranog trenutka zaraze’ u Varaždinskoj županiji: COVID-19

Tu se svi pacijenti koji ulaze u bolničku zgradu, testiraju na koronavirus. Tako je bio tretiran i ovaj pacijent koji je bio operiran u Karlovcu i kasnije transportiran u zagrebačku kliniku Dubrava; i to upravo zato jer je kasnije ustanovljeno da je osim hitnosti (zbog koje je došao u karlovačku bolnicu) i pozitivan na COVID-19.

U karlovačkoj bolnici je na koronavirus do sada testirano oko 500 osoba, od čega je 26 bilo pozitivno; od simptoma prvih pacijenata prolazi 28 dana i bit će danas ili sutra proglašeni zdravima. Na žalost jedan je pacijent u međuvremenu umro od komplikacija uzrokovanim Covidom-19, rekao je Jančić

>>>Pobornica netestiranja Markotić nabacila šokantno poguban i opasan ‘imunitet krda’: COVID-19

“Od sada je i povećana opasnost da se pacijent s Covidom-19 pojavi u zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine ili u domovima za stare i nemoćne,”

Biserka Hranilović

Epidemiologinja Hranilović rekla je na tiskovnoj konferenciji županijskog Stožera CZ da je zbog neutvrđenog izvora zaraze u dva slučaja epidemiološka situacija u Karlovačkoj županiji sada bitno opasnija. Pozvala je da se smanje fizički kontakti i provode higijenske mjere.

Naime, ako se doista radi o lokalnom prijenosu, zaraziti se može bilo tko i bilo gdje.

>>>‘Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi’, Murter i Betina u karanteni: COVID-19

Do sada smo se oslanjali na epidemiološku situaciju, mogli smo trijažirati naše pacijente prema bolnici Karlovac i drugim zdravstvenim ustanovama. Sada će to biti jako teško i svako nejasno stanje povišene temperature odmah će biti sumnja na Covid, pojasnila je epidemiologinja Hranilović.

Od sada je i povećana opasnost da se pacijent s Covidom-19 pojavi u zdravstvenim ustanovama, kod liječnika obiteljske medicine ili u domovima za stare i nemoćne, dodala je. Zato su članovi stožera uputili još jedno vrlo ozbiljno upozorenje pred blagdan.

>>>Policijske patrole građane tjeraju kućama; Božinović: nema grupiranja!: COVID-19

Moram upozoriti na ozbiljnost situacije, svatko od nas je odgovoran za širenje zaraze, strogo se pridržavajte svih propisanih mjera, rekla je dr. Hranilović. Pozvala je da se proslava uskrsnih blagdana svede na obiteljsko druženje u najužem obiteljskom krugu, a da se izlazi van samo zbog najnužnijeg obavljanja poslova.

Povratak dijela obitelji iz drugih mjesta, zajednički ručak, oni koji su zdravi, a nemaju simptoma, mogu ugroziti naše najmilije, dodao je dr. Jančić.

>>>Psihopat Ivan Pernar potiče na širenje zaraze: COVID-19

Načelnik karlovačke Policijske uprave Darko Bratić rekao je, na novinarska pitanja, kako su na snazi malogranične propusnice i da se državljane Slovenije koji imaju zemljište u Hrvatskoj i hrvatskim državljanima koji imaju zemljište u Sloveniji, ne priječi da u toj graničnoj liniji prelaze državnu granicu i obrađuju svoje njive.