Biznis i ekonomijaPreporučeno

Indikatori signaliziraju američku recesiju

Jerome Powell; Foto: Federalne rezerve

Više od polovice američkih saveznih država bilježi znakove slabljenja gospodarskih aktivnosti u indikatoru koji često signalizira i navješćuje recesiju, pokazalo je novo istraživanje podružnice Federiranih rezervi iz St. Louisa.

Izvješće citira povijesna iskustva prema kojima pad gospodarskih aktivnosti u više od polovice saveznih država služi kao “razumno uvjerljiv” vjesnik recesije na nacionalnoj razini.

>>>Prosinački gubici Wall Streeta zrcale kerplop iz 2008.

Prema podacima Philadelphia Feda, aktivnost je u listopadu usporila u 27 saveznih država, što ukazuje na neposredno gospodarsko propadanje, iako su pojedine prijašnje recesije imale širi opseg.

Primjerice, ekonomska je aktivnost s dolaskom pandemije, zaključavanja i popratnih nedaća u proljeće 2020. godine, pala u 35 od 50 država.

Tržište rada

Da bi Sjedinjene Američke Države u 2023. mogle iskusiti recesiju signalizira i ovog tjedna objavljeno istraživanje San Francisco Feda temeljeno na praćenju tržišta rada koje je unatoč stezanju monetarne politike u posljednjim mjesecima pokazalo otpornost.

>>>Propadanje na tržištu rada propelo američke burze

Autori citiraju prognoze o povećanju nezaposlenosti u 2023. godini s aktualnih 3.7% na 4.6% koje su se već počele materijalizirati u američkom financijskom i tehnološkom sektoru čiji su dionici najavili ili uručili veliki broj otkaza.

Ako se prognoza pokaže točnom “takvo bi povećanje okinulo predviđanje recesije temeljeno na stopi nezaposlenosti,” napisali su iz SF Feda. “Prema ovom gledištu, niska nezaposlenost može dovesti do povećane vjerojatnosti recesije kada se očekuje porast stope nezaposlenosti.”

>>>Američke banke dijele otkaze, prognoziraju recesiju

Tim Duy, glavni ekonomist pri SGH Macro Advisors, drži da bi za hlađenje inflacije gospodarstvo trebalo izgubiti “ugrubo dva milijuna poslova, što bi odgovaralo recesijama iz 1991. i 2001. godine”.

“Nitko ne zna”

Unatoč procjenama i projekcijama, temeljne značajke aktualnih gospodarskih kretanja u najsnažnijem svjetskom gospodarstvu ostaju neizvjesnost i nesigurnost.

“Mislim da nitko ne zna hoćemo li imati recesiju ili ne, i, ako ćemo je imati, hoće li ona biti duboka ili ne. To je jednostavno nemoguće znati,” rekao je nakon posljednjeg vijećanja lider Federalnih rezervi Jerome Powell.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (3)

  1. […] Indikatori signaliziraju američku recesiju 30/12/2022 […]

  2. […] Posljednji indikatori u realnom vremenu generalno zvone na uzbunu. […]

Comments are closed.