Biznis i ekonomija

Industrijska proizvodnja u Rusiji ispod granice rasta 15 mjeseci zaredom: PMI

Ruska industrija je u srpnju iskusila pad aktivnosti petnaesti mjesec zaredom, otkriva u ponedjeljak objavljena anketa IHS Markita.

Indeks menadžera nabave (PMI) je pokazao vrijednost od 48.4 nakon 49.4 u mjesecu prije.

>>>Njemačka industrija prvi put u 19 mjeseci izbjegla kontrakciju: PMI

“Iako se output proširio, prodaja je pala nazad u teritorij kontrakcije uslijed izazovnih uvjeta za potražnju i oklijevanja klijenata,” komentirao je rezultate istraživanja ekonomist Markita zadužen za rusku manufakturu, Sian Jones.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

PMI je u travnu pao na rekordno niskih 31.3, što koincidira sa “zaključavanjem” ekonomije i uvođenjem mjera za suzbijanje koronavirusa. Otad se postojano oporavlja, pa se output u srpnju povećao drugi mjesec zaredom. Potražnja je istovremeno izostala zbog nesigurnosti potaknute pandemijom.

>>>U ožujku najsnažnija kontrakcija europodručja u povijesti mjerenja: IHS Markit

Anketa je otkrila i porast optimizma među proizvođačima iako su kompanije otpuštale radnu snagu u nastojanju da umanje troškove. “Iako je ohrabrujuće vidjeti popravak pouzdanja među proizvođačima roba, naša posljednja prognoza u 2020. predviđa smanjenje industrijske proizvodnje za 6.4% na godišnjoj razini i spor oporavak outputa na razine prije pandemije,” rekao je Jones.

via Reuters