Biznis i ekonomijaPreporučeno

Industrijska recesija u eurozoni: PMI

Europski biznisi nastavljaju posrtati ulaskom u drugi kvartal uslijed slabe potražnje i pada industrijskih aktivnosti, otkriva u četvrtak objavljeno istraživanje IHS Markita.

Preliminarni (flash) podaci iz Njemačke sugeriraju da će najsnažnija europska ekonomija nastaviti bilježiti kontrakciju u dolazećim mjesecima.

“Veliko je razočaranje što su podaci o njemačkoj industrijskoj proizvodnji (PMI) jedva veći nego prošlog mjeseca, na 44.5 posto oni ukazuju na nastavak industrijske recesije,” komentirao je za Reuters Andrew Kenningham iz Capital Economicsa.

“Izgledi za eurozonu su u najmanju ruku izazovni i Europska središnja banka (ECB) nastavlja biti naklonjena daljnjem popuštanju (monetarne politike),”

JAN VON GERICH

Aktivnosti u Francuskoj, drugoj europskoj ekonomiji, pokazuje znakove stabilizacije nakon sažimanja u ožujku. Neočekivani oporavak tamošnjeg uslužnog sektora je ublažio postojanu slabost manufakture.

>>>Komisija analizira napredak monetarne unije

“Prosjek PMI-a u ostatku europodručja mora da se opet povukao u travnju, stoga bi moglo stići još razočaravajućih vijesti krajem mjeseca po objavi konačnih podataka iz Italije i/ili Španjolske,” kaže Kenningham.

>>>Svibanj produbio industrijsku recesiju eurozone: PMI

Prihvaćen kao indikator zdravlja ekonomije, IHS Markitov PMI indeks za uslužne i proizvodne sektore u eurozoni u travnju je pao na 51.3 posto, manje od očekivanja ekonomista u anketi Reutersa koji su predviđali skok na 51.8 posto. Indeks je na kraju ožujka bilježio 51.6 posto.

PMI ljestvica IHS Markita seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

“Izgledi za eurozonu su u najmanju ruku izazovni i Europska središnja banka (ECB) nastavlja biti naklonjena daljnjem popuštanju (monetarne politike),” ocijenio je Jan von Gerich iz Nordea e-Markets.

Predsjednik ECB-a, Mario Draghi, prošlog je tjedna učvrstio očekivanja o daljnjoj monetarnoj podršci ukoliko se nastavi usporavanje u eurozoni.

>>>Banke će u drugom kvartalu opustiti standarde kreditiranja u eurozoni: ECB

Iz IHS Markita predviđaju da će, ukoliko preliminarni podaci budu potvrđeni, BDP u europodručju u drugom kvartalu biti tik ispod 0.2 posto, također niže od očekivanja iz Reutersova ispitivanja od 0.3 posto.

Usporavanje aktivnosti u europodručju ponovno predvodi industrijski sektor, on se s 47.5 posto u ožujku popeo na 47.8 posto u travnju, no to je još uvijek ispod srednje vrijednosti od 50 posto i manje od prognoziranih 47.9 posto. Budući da je riječ o trećem uzastopnom mjesecu u kojem je vrijednost ispod 50 posto, industrija eurozona je s travnjem ušla u recesiju.