Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u Njemačkoj galopira prema dvoznamenkastim postotcima, zaziva stezanje

Foto: Picography/Pixabay

Inflacija u Njemačkoj u kolovozu se vinula na najviše razine u gotovo pola stoljeća, oborivši ovogodišnji rekord postignut prije tri mjeseca, pokazali su u utorak prvi podaci saveznog statističkog ureda, Destatisa.

Harmonizirani (HICP) indeks potrošačkih cijena, prilagođen radi usporedbe s podacima o inflaciji u drugim članicama Europske unije, u kolovozu se propeo za 8.8% na godišnjoj razini, nakon neočekivanog skoka za 8.5% u srpnju

>>>U Njemačkoj najbrži rast proizvođačkih cijena u povijesti

Njemačka je usporedivu stopu posljednji put zabilježila u zimi s 1973. na 1974. kada su podivljale cijene nafte.

Destatis najsnažniji pritisak bilježi u cijenama energenata koje su u kolovozu bile 35.6% više nego u istom mjesecu lani. Neugodno su skočile i cijene hrane, za 16.6% na godišnoj razini.

>>>Moral njemačkih potrošača najniži u povijesti praćenja | GfK

Nastavak inflatornih pritisaka stiže u prkos raskošnoj fiskalnoj politici, odnosno mjerama poput papreno skupog super jeftinog javnog prijevoza, smanjenja poreza na motorna goriva i drugih olakšica koje završavaju s 31. kolovoza.

>>>Hrana skupi, inflacija prkosi subvencijama i mjerama njemačke vlade

Analitičari sada predviđaju da će bez dodatnih fiskalnih zahvata inflacija u najsnažnijem i najvećem europskom gospodarstvu do kraja 2022. godine doseći dvoznamenkaste postotke.

“Sudeći prema trenutnoj stopi inflacije i onom što tek dolazi, Europska središnja banka (ECB) bi zapravo trebala lansirati jumbo korak u kamatnim stopama,” komentirao je za Reuters glavni ekonomist VP Bank, Thomas Gitzel.

>>>ECB zabrinut zbog inflacije, gubitka sidra | bilješke

ECB je referentu kamatnu stopu u financijskom sustavu u srpnju prvi put od 2014. godine podigao iz negativnog teritorija i odredio na nulu. Većina promatrača i analitičara drži da je novo povećanje za 50 baznih bodova (0.5%) izvjesno nakon sljedećeg vijećanja u rujnu, no unutar i izvan banke snaže pozivi za odrješitije stezanje uzdi, za 75 temeljnih poena.

>>>RH ulazi u recesijsku eurozonu i restriktivnu monetarnu politiku

Inflacija u europodručju, u srpnju je skočila za 8.9% na godišnjoj razini, četverostruko više od ciljane i priželjkivane stope od 2% u srednjem roku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] je u kolovozu iskusila najveći pritisak na cijene u gotovo 50 godina, divljanje cijena energenata i hrane osupnulo je potrošnju i potrošački […]

  2. […] Europski statistički ured, Eurostat, ponajveći pritisak bilježi u cijenama energenata, ali i hrane, u trendu koji se zrcali u aktualnim podacima za Njemačku. […]

  3. […] >>>Inflacija u Njemačkoj galopira prema dvoznamenkastim postotcima, zaziva stezanje […]

Comments are closed.