Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u Njemačkoj na razinama neviđenima od Drugog svjetskog rata

Vicekancelar i ministar gospodarstva Savezne Republike Njemačke Robert Habeck; Foto: European Council

Rast cijena u Njemačkoj u rujnu je segnuo na najviše razine u sedam desetljeća uz široka očekivanja da se dobar dio negativnih čimbenika i pritisaka tek treba materijalizirati.

>>>Njemačka trpi najveći rast proizvodnih cijena u povijesti

Njemački statistički ured, Destatis, u četvrtak je izvijestio da se harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji odgovara metodologiji Eurostata, u rujnu povećao za 10.9% u poredbi s istim mjesecom lani.

Konsenzus očekivanja analitičara Reutersa bio je rast za 10%.

Financial Times bilježi da je aktualna inflacija u Njemačkoj na najvišim razinama od Drugog svjetskog rata.

Novi vrhunac “pitanje vremena”

Ključni goniči inflatornih pritisaka cijene su energenata, koje su u rujnu bile za 43.9% veće nego lani.

Analitičar DWS banke kaže da je inflacija u energetskom sektoru zapravo manja od očekivanja i da se dobar dio posljednjih poskupljenja još nije našao u statistici. “No to je samo pitanje vremena,” rekao je Ulrike Kastens za Reuters.

>>>U Njemačkoj najslabiji rast plaća od početka prikupljanja podataka | Destatis

Njemačke su vlasti s krajem kolovoza dokinule raskošne, u mnogim zemljama nezamislive subvencije i potpore, uključujući papreno visoku cijenu superjeftinog javnog prijevoza ili smanjenje poreza na motorna goriva.

Posljednja geopolitička previranja, uključujući sabotažu ključnih plinovoda iz Rusije prema Europskoj unii, stvaraju nove, neočekivane izazove i pritiske.

>>>Analitičari: niti 95 milijardi eura potpora neće spriječiti recesiju u Njemačkoj

Analitičari su uslijed navedenog u posljednjim mjesecima radikalno sasjekli prognoze gospodarskog rasta u najsnažnijem europskom gospodarstvu, recesija je sada izvjesna.

Stezanje u recesiji

Za Nijemce neugodno, posrtanje se odvija u trenutku kad Europska središnja banka (ECB) s više nego manje panike steže monetarnu politiku kako bi ohladila cijene. Uobičajeno, središnje banke suočene s recesijom popuštaju monetarne uzde i stvaraju novac, no vremena su izvanredna.

ECB je nakon odugovlačenja iz posljednja dva vijećanja izašao s povećanjem referentnih kamatnih stopa za 125 baznih bodova, ili 1.25%, i zavjetovao daljnje poskupljenje novca i zaduživanja no dio analitičara drži da je banka okasnila sa stezanjem pa će sada morati izazvati “udes”.

>>>ECB trznuo uzde, inflaciju pretpostavio recesiji | monetarna politika

Njemački potrošači u međuvremenu inoviraju svoje navike. Prema u četvrtak objavljenoj anketi trgovačke udruge HDE njih je 46% reklo da je prestalo kupovati pojedine proizvode dok ih je 60% počelo obraćati pažnju na cijene namirnica, odnosno tražiti popuste.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Inflacija u Njemačkoj na razinama neviđenima od Drugog svjetskog rata 30/09/2022 […]

Comments are closed.