Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u RH u rujnu ubrzala na 3,3%, temeljna stopa na ‘slatkoj točki’   

Boris Vujčić
Guverner HNB-a Boris Vujčić; Foto: HUB/Handout

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) u srijedu je na sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te je donio i nekoliko drugih odluka iz svoje nadležnosti.

Središnja banka bilježi da je gospodarski rast u razdoblju od srpnja do rujna ubrzao u odnosu na prijašnje tromjesečje.

>>>Ukupni inozemni dug krajem drugog tromjesečja na 85,6% BDP-a | HNB

“Zahvaljujući produljenju turističke sezone, broj zaposlenih u rujnu nastavio je rasti sličnim intenzitetom kao i u srpnju i kolovozu, a pad nezaposlenosti ubrzao se. Godišnji rast potrošačkih cijena ubrzao se s 3,1% u kolovozu na 3,3% u rujnu, što je ponajviše bilo rezultat ubrzavanja godišnjeg rasta cijena energije (poglavito naftnih derivata). Temeljna inflacija* u rujnu također je blago porasla, ali zadržala se na razini od 1,9%. Tijekom listopada zabilježeno je povećanje prosječnoga dnevnog viška kunske likvidnosti domaćega bankovnog tržišta, uglavnom kao rezultat sezonskog smanjenja gotovog novca izvan kreditnih institucija. Godišnji se rast plasmana banaka u rujnu zadržao na razini iz prethodnog mjeseca (4,1%) kao rezultat usporavanja rasta plasmana poduzećima s 1,2% u kolovozu na 1,0% u rujnu i blagog ubrzavanja rasta plasmana stanovništvu na 4,7%, s 4,6%,” navode u priopćenju iz HNB-a.

Temeljna inflacija isključuje nepostojane cijene energije, prehrane, alkohola i duhana, a njezina je aktualna razina izrazito blizu ciljane stope Europske središnje banke u srednjem roku koja je s novom upravom definirana na “simetričnih 2%”.

Odluke

Središnjica je također izvijestila da je Nadzornom odboru OTP banke d.d. dana suglasnost za imenovanje Brune Biuka, Zvonimira Akrapa i Slavena Celića za članove uprave.

Donesena je Odluka o osnovnim obilježjima i puštanju u optjecaj prigodnih kovanica od 25 kuna povodom “Međunarodnog dana djeteta, 20. studenoga 2021. godine”.

>>>Inflacija u europodručju na najvišoj razini od 2008. godine | Eurostat

Najavljeni su i izdavanje i prodaja prigodnog zlatnog i srebrnog kovanog novca s motivom “Dalmatinski pas” te odluka o izdavanju i prodaji prigodnoga kovanog novca od 2 kune u seriji “Zlatna kuna”.

Pratite nas na Google vijestima