Biznis i ekonomija

Inflacija u Španjolskoj probila granicu od 10%

Španjolska ministrica gospodarstva i digitalne transformacije Nadia Calviño; Foto: European Council

Inflacija cijena u Španjolskoj u lipnju se povećala za 10.2% u poredbi s istim mjesecom lani i prvi put od travnja 1985. godine prekoračila granicu od 10%, sugeriraju u srijedu objavljeni preliminarni podaci Nacionalnog statističkog instituta (INE).

>>>Rekordna inflacija potrošačkih cijena u Hrvatskoj

Postotak je osjetno veći od 9.0% koliko je iznosio konsenzus o očekivanjima analitičara u anketi Reutersa.

Inflacija je mjesec prije, u svibnju, iznosila 8.7% na godišnjoj razini.

Podaci pokazuju da se ugrijala i “jezgra”, inflatorno mjerilo iz kojeg su isključene nepostojane cijene hrane i energije. Temeljna inflacija u lipnju se povećala za 5.5% u poredbi s istim mjesecom lani i za 0.6% u odnosu na svibanj.

“Vijesti u posljednjih nekoliko tjedana nisu pozitivne … rusko smanjenje opskrbe plinom i naftom ubrzava rast cijena energenata,” rekla je zastupnicima u parlamentu ministrica gospodarstva Nadia Calvino.

>>>U Njemačkoj najbrži rast proizvođačkih cijena u povijesti

Porast životnih troškova širom Unije izaziva pritisak na nacionalne vlasti i ponovno potpiruju nezadovoljstvo zatomljeno pojavom koronavirusa i proglašenjem pandemije.

Španjolski premijer Pedro Sanchez u subotu je predstavio novu seriju mjera za pomoć ranjivom stanovništvu vrijednu devet milijardi eura.

>>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

Rastuće potrošačke cijene “pokazuju ozbiljnost situacije i mjere koje poduzimamo su prikladne,” rekao je Sanchez u srijedu ujutro za lokalnu radio postaju Cadenza SERA.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima