Biznis i ekonomijaPreporučeno

Inflacija u Šri Lanki usporila na 65%

Nacionalni indeks potrošačkih cijena Šri Lanke u studenom se na godišnjoj razini povukao na 65%, nakon propinjanja na 70.6% u listopadu, izvijestili su u srijedu iz odjela za statistiku.

Cijene hrane u studenom su bile 69.8% veće u poredbi s istim mjesecom lani. Združene, cijene su porasle za 60.4%.

>>>Bankrot Šri Lanke

Reuters piše da Šri Lanka već godinu dana trpi najgoru financijsku krizu u sedam desetljeća, nemilosrdne inflatorne pritiske i “blowback” zbog prošlogodišnje, loše promišljene zabrane kemijskih gnojiva koja je rezultirala padom poljoprivredne proizvodnje.

“Studeni je pokazao brže usporavanje od očekivanog i to će se izgledno nastaviti ali bi popuštanje moglo zasjeniti povećanje cijene električne energije koje vlada namjerava usvojiti iduće godine,” komentirao je voditelj istraživanja u First Capitalu, Dimantha Mathew.

>>>Troje djece najbogatijeg Danca među ubijenima u Šri Lanki

Projekcije predviđaju da će inflacija s krajem godine biti manja od 60% i da će njezin povratak u jednoznamenkasti teritorij potrajati do trećeg tromjesečja 2023. godine.

Iskupljenje

Guverner Središnje banke Šri Lanke, Nandalal Weerasinghe, prognozira da će nastavak primjene aktualne i restriktivne monetarne politike inflaciju do kraja sljedeće godine ohladiti na 4%-5%.

>>>‘Kako tragičan dan’: prvi, povijesni nacionalni štrajk britanskih medicinskih sestara

Šri Lanka je u rujnu postigla preliminarni sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom o iskupljenju vrijednom 2.9 milijardi dolara. Uobičajeno, novac je uvjetovan politikom štednje i održivim javnim financijama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima