PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: 24. ožujak*

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

U Šibensko-kninskoj županiji novih troje zaraženih, ukupno 15

Kod nove tri osobe u utorak je potvrđena zaraza koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji, u kojoj je sada ukupno 15 zaraženih.

>>>Koronavirus i u Šibensko-kninskoj županiji, zaražene dvije osobe

Iz županijskog Stožera civilne zaštite navode da se od tih 15 oboljelih njih petero nalazi na Odjelu infektologije županijske Opće bolnice u Šibeniku, a ostali su u kućnoj samoizolaciji.

Pod zdravstvenim nadzorom su 353 osobe.

U zadnja 24 sata šibensko-kninska policija ukupno je dobila 14 dojava o kršenju samoizolacije, no provjerom nije utvrđeno nijedno kršenje te mjere.

U Zadarskoj županiji zaražene još dvije osobe, ukupno šest

Zaraza koronavirusom potvrđena je u utorak kod još dvije osobe u Zadarskoj županiji, u kojoj je sada ukupno šestero zaraženih, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Šime Vicković.

Zadarski epidemiolog Alan Medič izjavio je kako je riječ o dvojici starijih muškaraca od kojih je jedan bio u kontaktu s djevojkom koja je prva zaražena u županiji, a drugi sa zaraženim osobama u Zračnoj luci Dubrovnik “gdje je broj zaraženih iznimno povećan”.

Medić je kazao kako je svim osobama koje su bile u kontaktu s ovim zaraženim muškarcima određena samoizolacija.

>>>Testiranje svakog potencijalnog slučaja model za borbu protiv koronavirusa u Europi: WHO

U zadarskoj Općoj bolnici je hospitalizirano pet zaraženih osoba, a jedan pacijent ima teže simptome bolesti, odnosno upalu pluća s izraženim respiratornim simptomima, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

U Zadru je u ponedjeljak uzeto 18 uzoraka za testiranje, a većina osoba bili su u kontaktu s liječnicom koja se zarazila jer je kao specijalizantica na pedijatriji zagrebačkog KBC-a bila u kontaktu sa zaraženim kolegom.

U samoizolaciji je više od 600 osoba, a 161 osobi ukinute su propisane mjere samoizolacije, no epidemiolog Medić pozvao ih je na pojačan oprez.

>>>Savjesna djevojka sa zadarskog područja prvi potvrđen slučaj u Dalmaciji: COVID-19

“Oni se i dalje moraju pridržavati mjera opreza, održavati razmak od dva metra u zatvorenom prostoru i izbjegavati socijalne kontakte. Ponašajte se i dalje kao da ste bolesni”, poručio im je.

Zadarska Policijska uprava dobila je u posljednja 24 sata 17 dojava o osobama koje krše mjeru samoizolacije, a potvrđena su tri kršenja.

U Osječko-baranjskoj županiji ukupno 17 oboljelih od koronavirusa

U Osječko-baranjskoj županiji još je osam osoba oboljelo od koronavirusa, pa je sada ukupno 17 oboljelih, izvijestio je u utorak županijski stožer Civilne zaštite koji upozorava da se situacija pogoršava, ali se još može kontrolirati.

Predstojnica Klinike za zarazne bolesti osječkog KBC-a Ljiljana Perić rekla je na konferenciji za novinare kako je od 17 pozitivnih osoba velika većina  dobrog općeg stanja i subjektivno bez poteškoća.

“Imamo četiri pacijenta s lakšim poremećajem općeg stanja i jednog koji je srednje teškog stanja i za sada je stabilan”, istaknula je Perić dodavši kako među novoboljelima nema zdravstvenih djelatnika.

>>>Na osječkom području još jedna osoba pozitivna na koronavirus – ukupno 39

Načelnik osječko-baranjske policije L.adislav Bece istaknuo je kako su u protekla 24 sata zaprimljene 23 dojave o kršenju samoizolacije, u 13 slučajeva je to potvrđeno, a policija je samostalno u još šest slučajeva potvrdila kršenje samoizolacije.

Izvijestio je kako je u Županiji trenutno u samoizolaciji 139 osoba, a od uspostave policijskih punktova na ulazu u Županiju evidentirano je 1019, koje su došle s drugih područja, i među njima 23 osobe su sa mjerom samoizolacije. Riječ je o osobama koje su kontaktirale epidemiologa i sami su, osobnim vozilom, došle u Osijek, gdje nastavljaju samoizolaciju, pojasnio je Bece.

Tri nova slučaja zaraze u Istri, ukupno 33

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u utorak u Istarskoj županiji, u kojoj su dosad zaražene ukupno 33 osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je od 21 uzorka brisa, koji su od nedjelje dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za tri osobe potvrđena zaraza.

>>>Očito se radi o prvoj preminuloj osobi u Hrvatskoj koja je imala COVID-19: ravnateljica Hrstić

Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić navela je kako 33 zasad zaražene osobe u županiji “na sreću imaju blažu kliničku sliku”.

Dodala je da u međuvremenu nitko od zaraženih nije u potpunosti izliječen, s obzirom da su i prva dva oboljela iz Labina još uvijek pozitivni na virus iako već deset dana nemaju nikakve simptome.

Iz Stožera kažu kako je jutros uzeto 19 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus te su dostavljeni zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti.

Drugi slučaj zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u utorak je potvrđen drugi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o partneru žene iz Čazme koja se prva zarazila u županiji nakon što se vratila iz Turske te s partnerom samoinicijativno otišla u samoizolaciju.

>>>Ravnateljica Daruvarskih toplica kršila zabranu rada ugostiteljskih objekata, zatraženo razrješenje

Spomenutoj oboljeloj ženi zaraza je potvrđena u nedjelju, a iz županijskog Stožera civilne zaštite tada su njezino i stupanje njezina partnera u samoizolaciju ocijenili kao primjer odgovornog ponašanja.

Stožer je u utorak priopćio da su na području županije to zasad jedina dva potvrđena slučaja zaraze.

>>>Savjesna i odgovorna žena iz Čazme prva osoba s koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Na testiranju su bila još tri uzorka koji su se pokazali negativnima, a čeka se nalaz za još jednu osobu.

Split: sedam novih slučajeva zaraženih koronavirusom

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva koronavirusa što sada čini ukupnu brojku od 21 oboljelih, priopćio je u utorak Županijski  Stožer  civilne zaštite.

Svi su dobrog općeg stanja s blagim simptomima. Svi kontakti novooboljelih su stavljeni u samoizolaciju te se obrađuju, izvijestio je Stožer

U karanteni se u Splitsko-dalmatinskoj županiji nalazi 58 osoba.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija