PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/1. travanj*

Ilustracija: Tumisu

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/29. ožujak*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/30. ožujak*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/31. ožujak*

Pet novooboljelih na području Šibensko-kninske županije, četvero s Murtera

Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Šibensko-kninske županije, a od toga su četiri s područja Murtera, priopćio je u srijedu Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je prvooboljela osoba bila s područja Zagreba i ne vodi se u evidenciji oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji, što znači da je na području županije ukupno 29 osoba oboljelih od koronavirusa.

Od ukupnog broja zaraženih, 20 je iz Murtera, priopćio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 pacijenata s koronavirusom, a tri pacijenta su na respiratoru u KBC-u Split.

Šest osoba je u karanteni, od kojih su četiri državljani Hrvatske i dvoje stranaca.

U zadnja 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj zaprimljena je jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije, za koju je provjerom utvrđeno da nije bilo kršenja.

Istra već drugi dan zaredom bez novozaraženih

U Istarskoj županiji u srijedu, drugi dan zaredom, nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom, pa se broj zaraženih u županiji zadržao na 72 osobe.

Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je da se negativnima pokazalo svih 16 uzoraka brisa koji su u ponedjeljak uzeti na testiranje.

“Nema novooboljelih, a još jedna osoba je u međuvremenu izliječena”, ističu u Stožeru.

Dodaju da su zbog sumnje na zarazu jučer na testiranje uzeta 63 nova uzorka.

Do sada je u Istarskoj županiji zaraza koronavirusom potvrđena za 72 osobe, od kojih su četiri ozdravile i otpuštene su iz pulske Opće bolnice.

U Primorsko-goranskoj županiji nove tri zaražene osobe, ukupno 47

Za nove tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom u Primorsko-goranskoj županiji u kojoj je ukupno oboljelo 49 osoba, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru navode da su sve tri novooboljele osobe kontakti unutar obitelji, a bile su u samoizolaciji.

Od ukupno 49 oboljelih dvije osobe su ozdravile.

Epidemiolozi u županiji zasad nemaju nijedan slučaj zaražene osobe za koju ne znaju izvor zaraze.

“Na COVID odjelu zadarske bolnice nalazi se 17 oboljelih, jedna pacijentica je u COVID jedinici intenzivnog liječenja i dalje je u teškom stanju. Dva su liječnika pozitivna na koronavirus, a još uvijek čekamo odluku za liječnicu, specijalizanticu pedijatrije, koja je imala dva negativna nalaza.”

ŽELJKO ČULINA

Četvero novozaraženih koronavirusom na području Zadarske županije

Na području Zadarske županije četvero je novozaraženih koronavirusom pa je tako ukupan broj registriranih u zadarskoj Općoj bolnici Zadar 39 osoba – 37 iz Zadarske županije, a dvoje iz Ličko-senjske, objavio je u srijedu načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

“Od četiri nova pacijenta, troje je dovedeno u vezu s osobama iz Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, a četvrta, mlađa osoba, nije s biogradskog područja”, kazao je epidemiolog zadarskoga Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić na konferenciji za novinare u Zadru.

Prema dobnoj strukturi, od 20 do 35 godina je šestero oboljelih, od 35 do 50 godina tri osobe,  a 15 pacijenata ubrajaju se u skupinu od 50 do 65 godina. Šestero je oboljelih u dobnoj skupini od 65 do 80 godina te petero iznad 80 godina. Ukupno je 74 posto pacijenata iz starijih dobnih skupina, dodao je Medić.

>>>Savjesna djevojka sa zadarskog područja prvi potvrđen slučaj u Dalmaciji: COVID-19

“Na COVID odjelu zadarske bolnice nalazi se 17 oboljelih, jedna pacijentica je u COVID jedinici intenzivnog liječenja i dalje je u teškom stanju. Dva su liječnika pozitivna na koronavirus, a još uvijek čekamo odluku za liječnicu, specijalizanticu pedijatrije, koja je imala dva negativna nalaza. Ukupno je 62 djelatnika zadarske bolnice u samoizolaciji, a danas očekujemo nalaze za 21 izuzet uzorak tijekom jučerašnjeg dana”, rekao je ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina.

Načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina izvijestio je da je u protekla 24 sata zabilježeno jedno kršenje samoizolacije, tri kršenja mjere zabrane okupljanja, a 67 osoba vraćeno je s blokadnih punktova zbog neispravnih propusnica.

Među 98 hrvatskih policajaca koji su u samoizolaciji, četvero je iz PU zadarske te jedan namještenik.

Trenutačno je na području Zadarske županije 656 osoba u samoizolaciji.

U Osječko-baranjskoj županiji 6 novooboljelih, u osječkom KBC-u testiranja

U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je šest novoboljelih od koronavirusa i sada je ukupno 63 zaraženih, a od danas u osječkom KBC-u kreću testiranja na COVID-19, izvijestio je u srijedu županijski stožer Civilne zaštite.

Župan Ivan Anušić rekao je na konferenciji za novinare da je stigla potrebna Zaštitna oprema koja se dijeli medicinskim djelatnicima osječkog KBC-a, te ostalim bolnicama i domovima zdravlja.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Karlo Kožul kazao je da od spomenutih šest novozaraženih osoba, njih pet već bilo u samoizolaciji, a preostala osoba, s osječkog područja, je pod nadzorom i njeni kontakti su u obradi.

Od ukupno 63 oboljelih, 59 pacijenata je u evidenciji osječkog KBC-a, a četiri Opće bolnice Našice. U Osječko-baranjskoj županiji trenutno je u u samoizolaciji 497 osoba, naveli iz Stožera CZ.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je da danas u KBC-u kreće testiranje na korona virus. To omogućuje da se unutar tog KBC-a mogu brzo trijažirati ‘sumnjivi ili hitni slučajevi’, i za nekoliko sati odlučiti o načinu liječenja.

‘Imamo dobro složen tim. Kada budemo u punom pogonu dnevno ćemo moći testirati od 100 do 150 uzoraka’, poručio je Zubčić

“U (tih) 16 dana, do danas, ukupno smo prikupili 50 uzoraka, što znači tri uzorka na dan. Obrađeno je 46 uzoraka, a za četiri čekamo potvrdu,”

Miroslav Venus

Drugi slučaj u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je i drugi slučaj zaraženog koronavirusom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

“Riječ je o muškarcu srednje životne dobi i partneru žene u koje prvo utvrđena zaraza Covidom 19. Klinička slika je lakša pa smo i njemu odredili liječenje u kućnoj karanteni. To su takozvane obiteljske infekcije jer je kontakt došao unutar obitelji”, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.

>>>Širili laži o malom broju testova, a mi uzeli 38 uzoraka na 76.131 žitelja

Dodao je kako je epidemiološkim izvidima utvrđeno da se on prvi zarazio, ali je zanemario simptome jer su bili blaži.

“S obzirom na prirodu svojega posla, u kontaktu je bio s mnogim ljudima i sada radimo na tome da utvrdimo gdje se zarazio. Paralelno s tim obavljamo i daljnja epidemiološka istraživanja kako bismo utvrdili njegovo kasnije kretanje da ljude s kojima je bio u kontaktu stavimo u kućnu samoizolaciju“, objasnio je dr. Venus.

Osim svim članovima te obitelji, kućna samoizolacija određena je i za 22 osobe koje su bile s njima u kontaktu. Jedna od njih je testirana, a rezultati se očekuju do kraja dana.

“Taj bi rezultat mogao biti pozitivan. Ako bude, tako će sve biti pod nadzorom jer znamo gdje je izvor”, rekao je dr. Venus.

S prikupljanjem uzoraka u Virovitičko-podravskoj županiji počelo se 16. ožujka s prvim sumnjivim slučajem koji se pokazao negativnim.

“U tih 16 dana, do danas, ukupno smo prikupili 50 uzoraka, što znači tri uzorka na dan. Obrađeno je 46 uzoraka, a za četiri čekamo potvrdu“, zaključio je dr. Venus.

Predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić rekla je da je među 14 oboljelih pet zdravstvenih djelatnika od kojih je troje iz primarne zdravstvene zaštite, a dvoje iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima.

Vukovarsko-srijemska županija: 14 oboljelih, među njima pet zdravstvenih radnika

U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom je zaraženo 14 osoba, jedna osoba više nego jučer, a među njima je pet zdravstvenih radnika, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite u Vukovaru.

Predsjednik tog stožera župan Božo Galić ocijenio je suradnju s Nacionalnim stožerom vrlo dobrom, a građane odgovornima.

Pročelnik Županijskog stožera Zdravko Kelić rekao je kako je u županiji dosad testirana 151 osoba, 14 je pozitivno, a u samoizolaciji je  778 osoba. Prije nekoliko dana bilo ih je više od tisuću. Po njegovim riječima, u karanteni je sedam osoba, a izdvojene ambulante u ponedjeljak su imale 17 poziva.

“Oprema svakodnevno stiže, a veća količina trebala bi danas stići u županiju. Nju ćemo podijeliti prije svega našim ustanovama, a zatim i svima onima kojima je ona potrebna da bi mogli sigurno raditi svoj posao”, najavio je Kelić.

Predstojnica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić rekla je da je među 14 oboljelih pet zdravstvenih djelatnika od kojih je troje iz primarne zdravstvene zaštite, a dvoje iz Opće županijske bolnice u Vinkovcima.

“Među tih 14 oboljelih imamo osam osoba koje su raspoređene u četiri obitelji. Dakle, radi se o obiteljskim kontaktima”, istaknula je.

Kako je dodala, u vinkovačkoj bolnici trenutačno je “hospitalizirano šest osoba, među kojim je jedna s teškom kliničkom slikom, ali nije na respiratoru, dvije osobe imaju srednje tešku kliničku sliku, ali su stabilno, a tri su s lakšom kliničkom slikom”.

Po riječima Kate Krešić, na području županije u samoizolaciju je stavljeno 148 kontakata od kojih su 74 zdravstveni djelatnici, a pet osoba je zaposleno u zdravstvenim ustanovama.

Dubrovnik: dvoje novozaraženih u županiji, ukupno 41

Za još dvije osobe u srijedu je potvrđena zaraza koronavorisom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u kojoj  je zasad oboljela 41 osoba, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je obrada kontakata zaraženih u tijeku, a za jučer potvrđenih pet slučajeva utvrđeno je osam kontakata i svi su u samoizolaciji.

Naglasio je kako je u toj obradi vrlo važno reći istinu o svim kontaktima, jer ne postoji drugi način kako doznati krug kontaktiranih osoba, ponovno apelirajući na građane da zbog javnog zdravlja izbjegavaju druženja na kavama i “ćakuli”.

“Ako nam kažu istinu prije ćemo spriječiti širenje bolesti. Mjere dovode do manjih povećanja, ali ako ljudi ne budu govorili istinu može doći do eskalacije“, istaknuo je i dodao kako se za veliku većinu oboljelih vrlo vjerojatno zna izvor zaraze, ali za nekoliko njih još uvijek ne.

U Krapinsko-zagorskoj županiji pet novooboljelih, ukupno 65

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je pet potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te ih je ukupno 65, a klinička slika oboljelih je zadovoljavajuća, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera Civilne zaštite u Krapini.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina potvrdio je da se u bolnici u izolaciji nalazi deset pacijenata, tri su u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, a 52 u kućnoj izolaciji.

„Od ovih deset pacijenata, svi su laki ili srednji“, rekao je dr. Vančina. 

Od troje pacijenata koji su smješteni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti, jedan se osjeća dobro, drugi pacijent je na respiratoru, on je 1974. godište i ima više od 140 kilograma, a ranije je imao prometnu nesreću, dok je treća pacijentica starije životne dobi s multiplom sklerozom, dodao je.

„Cjelokupna klinička slika ovih 65 bolesnika je zadovoljavajuća i nadam se da će tako ostati, s obzirom da većina njih pokazuje vrlo blage simptome. Dvoje-troje pacijenata je pokazivalo znakove obostrane upale pluća koja se uspješno privodi kraju“, zaključio je Vančina.

Epidemiolog iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac dodao je da su četvero od petero novooboljelih, obiteljski kontakti.

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek izvijestio je da je 30 zaraženih osoba s područja grada Pregrade, 14 iz Krapine, 8 iz Huma na Sutli, 4 iz Zaboka, 3 iz Oroslavja, 2 iz Donje Stubice, jedna osoba iz Jesenja i jedna osoba iz Radoboja, dok je  po jedna osoba iz Zagreba i Opatije, koji su se u trenutku samoizolacije našle na području Krapinsko-zagorske županije.

Zagrebačka županija: 75 pozitivnih na kornavirus, 10 više nego jučer

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo, na području Zagrebačke županije do srijede u 11 sati evidentirano je 75 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 10 osoba više. Izliječeno je 8 osoba, a preminula je jedna osoba još 29. ožujka, priopćeno je iz Zagrebačke županije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji novih 29 zaraženih, ukupno 128

Za novih 29 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je zasad ukupno zaraženo 128 ljudi, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Stožera navode kako je među novozaraženima četrnaest osoba iz Splita, šest iz Solina, tri iz Dugopolja te po jedna iz Marine, Hrvaca, Dugog Rata, Makarske, Imotskog i Kaštela.

Dodaju da se uglavnom radi o osobama koje su bile u samoizolaciji nakon kontakata s ranije zaraženima. U samoizolaciji na području županije ukupno je 2430 osobe.

Od ukupnog broja oboljelih 33 su zdravstveni djelatnici.

Od njih je sedam sa Zavoda za hitnu medicinu, pet iz KBC-a Split, tri iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, po jedan iz Doma zdravlja i privatnih ljekarni, 15 privatnih stomatologa i jedna osoba iz privatne specijalističke ordinacije.

Ukupno se 146 djelatnika nalazi u samoizolaciji, dok je u karanteni hotela “Zagreb” trenutno osam osoba.

U Stožeru ističu da su svi oboljeli dobrog općeg zdravstvenog stanja.

Dubrovnik: još dvoje novozaraženih u županiji, ukupno 43

Nakon što je u srijedu prijepodne objavljeno da su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena dva nova slučaja zaraze koronavirusom, u popodnevnim satima zaraza je potvrđena za još dvije osobe, pa se broj oboljelih u županiji popeo na 43.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite navode da je u teškom zdravstvenom stanju, ali i dalje stabilno troje pacijenata koji su ranije prebačeni u respiratorni centar splitskog KBC-a.

“Trenutno je kapacitet testiranja na koronavirus do 34 uzorka dnevno, ali se paralelno radi na edukaciji dodatnih djelatnika i već kroz sedam dana proširit će se kapacitet do 70 uzoraka u jednom radnom danu.”

Marin Bosilj

U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih od COVID-19

U Varaždinskoj županiji niti u srijedu nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, a počelo se s testiranjem uzoraka u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, izvijestio je u srijedu županijski Stožera civilne zaštite.

Budući da u posljednih 24 sata u županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupni broj oboljelih ostao je na 24, a nepromijenjen je i broj izliječenih – šest, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba i sve su dobrog općeg stanja, naglasio je Vugrin.

„Do sada je testirano ukupno 366 osoba, 2120 osoba je u samoizolaciji, od čega su 103 kontakti zaraženih osoba. Zabilježena su 2 slučaja kršenja mjera samoizolacije, a 11 kretanja bez propusnice“, dodao je.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo počelo je testiranje uzoraka na koronavirus.

Ravnatelj Marin Bosilj rekao je da je testiranje uvedeno u kratkom roku u varaždinski županijski Zavod, koji je jedan među pet u Hrvatskoj s akreditiranim metodama.

„Trenutno je kapacitet testiranja na koronavirus do 34 uzorka dnevno, ali se paralelno radi na edukaciji dodatnih djelatnika i već kroz sedam dana proširit će se kapacitet do 70 uzoraka u jednom radnom danu“, kazao je Bosilj. Najavio je do kraja tjedna dolazak dodatne opreme koja će poboljšati pouzdanost rezultata.

Dr. Sonja Obranić iz Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju Zavoda pojasnila je da se rade dva testa – probirni i potvrdni, po protokolu Svjetske zdravstvene organizacije.

„Od ulaska uzorka u laboratorij za 5 sati možemo očekivati rezultate“, rekla je Obranić. Voditeljica Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju dr. Iva Koščak izvijestila je da trenutno u zalihama imaju testova za 800 uzoraka.

„U daljnjem smo dogovoru s našim dobavljačima. Velika je potražnja za testovima, mi imamo obećanja naših dobavljača da će nam redovito isporučivati“, dodala je.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom u Makarskoj

U Makarskoj je u srijedu službeno potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u gradu, a nakon Brela, to je drugi slučaj na Makarskom primorju.

Pozitivan je nalaz djelatnika jedne javne gradske tvrtke, koji se odmah pri pojavljivanju prvih simptoma prošlog tjedna povukao u samoizolaciju.

Nakon što je obavijestio poslodavca, u samoizolaciji je od toga dana još 15 zaposlenika te tvrtke s kojima je zaraženi bio u kontaktu. Prostorije gradske tvrtke su dezinficirane.

Osoba se osjeća dobro, nema nikakvih težih simptoma te se nadamo da ga čeka brz oporavak, rekao je na današnjemu redovitom sastanku načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Makarske Dražen Nemčić.

Pozivajući sve građane Makarske da ne stvaraju paniku te da i dalje slijede upute Nacionalnog stožera Civilne zaštite i ne izlaze i svojih domova osim u krajnjoj nuždi, Nemčić ih je zamolio da najozbiljnije shvate mjere socijalnog distanciranja i da u slučaju pojave blagih simptoma, poput kašlja ili glavobolje, ne idu u Dom zdravlja, nego da obavijeste svojeg obiteljskog liječnika, koji će im dati daljnje upute.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina