PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/29. ožujak*

Ilustracija: Tumisu

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

Vukovar: još jedna osoba zaražena koronavirusom u županiji, ukupno sedam

U Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za još jednu osobu te je u toj županiji do sada zaraženo sedam ljudi, a rezultati testiranja čekaju se za još za 12 osoba, potvrdili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Pod mjerama samoizolacije su 944 osobe. U objektima za karantenu je osmero ljudi, među kojima su tri vozača kamiona.

Zabilježene su četiri dojave o kršenju mjera samoizolacije, no utvrđeno je da nisu opravdane, napominju iz Stožera.

U COVID ambulantama zaprimljeno je 20 poziva građana, dežurni liječnici dali su potrebne savjete i preporuke. U jednom slučaju kontaktirani su epidemiolozi i policija. Zavod za hitnu medicinu nije prevezao ni jednu osobu sa sumnjom na koronavirus.

Međimurje – nema novooboljelih, negativni nalazi testiranih liječnika

U Međimurskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa, i dalje su dvije osobe u čakovečkoj Županijskoj bolnici, a nalazi testiranih liječnika su negativni, izvijestio je župan Matija Posavec na konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite u nedjelju.

Posavec je rekao da je od petka provedeno ukupno devet testiranja s negativnim nalazima, te je nalaz negativan za dva testirana liječnika, što znači da virus nije ušao u međimurski zdravstveni sustav.

„Prvozaraženi pacijent je primljen u nedjelju, 22. ožujka. U nedjelju je imao negativan nalaz, međutim u subotu je nalaz bio pozitivan. Drugozaraženi pacijent je stabilno“, kazao je Posavec.

Međimurski župan je naglasio da je epidemiološka situaciju u županiji povoljna te da je strategija samoizolacije što pokazuju i brojke. U Međimurju je napravljeno 0,9 posto svih testiranja u Hrvatskoj. Od ukupnog broja testiranih u Hrvatskoj 13 posto su zaraženi, dok je u Međimurju to 4,2 posto.

Voditeljica Odjela za infektologiju Županijske bolnice Čakovec Tanja Potočnik Hunjadi kazala je da čekaju da dva uzastopna nalaza za prvooboljelog budu negativna.

„Nalaz u četvrtak je bio negativan, a jučer pozitivan. To govori o nepredvidivosti virusa o kojem malo znamo. Testiranja su u razmaku od 48 sati. Moramo imati dva uzastopna negativna da ga proglasimo izliječenim“, rekla je Potočnik Hunjadi te dodala da je druga zaražena osoba, koja ima upalu pluća, u boljem stanju i bez temperature.

Načelnik međimurskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec istaknuo je da je bilo nekih problema s propusnicama jer je teško obuhvatiti sve životne situacije te pozvao na pridržavanje mjera. Izdvojio je situaciju u južnom dijelu Međimurja.

„Jutros smo dobili dojavu da na području uz Dravu, kod Kuršanca, ima okupljanja u vikendicama. Molim da se to ne radi. Uslijedit će provjera nadležnih“, rekao je Grivec.

U Zagrebačkoj županiji dvoje novooboljelih, ukupno 62 osobe zaražene koronavirusom

U Zagrebačkoj županiji još je dvjema osobama dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je ukupno 62-oje, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Građane se poziva da poštuju upute Stožera civilne zaštite RH jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko, istaknuto je, mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

U Istri još četiri osobe zaražene, jedna ozdravila

Još četiri osobe u Istri su pozitivne na koronavirus (COVID-19) te su hospitalizirane u pulskoj bolnici tako da je ukupno 69 osoba zaraženih tim virusom, a jedna od prvih zaraženih osoba je ozdravila, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima iz Stožera, kod četiri novooboljelih radi se o kontaktima već poznatih osoba, a nova četiri slučaja zabilježena su u Puli, Momjanu, Novoj Vasi te u Brtonigli.

U međuvremenu, kako je potvrdila ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić, jedna od prvih zaraženih osoba u Istri koja je bila hospitalizirana na Odjelu za Infektivne bolesti je izliječena.

Inače, iz Istarske županije su tijekom subote u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” poslana još 32 uzorka brisa zbog sumnje na koronavirus, čiji se rezultati očekuju tijekom dana ili najkasnije u ponedjeljak.

Osijek: Tri nova slučaja koronavirusa u županiji, ukupno 44

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji zabilježena su tri nova pozitivna nalaza na koronavirus, jedan u Osijeku i dva u Našicama, pa su ukupno od te infekcije do sada oboljele 44 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski stožer Civilne zaštite.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako su četiri pacijenta na respiratoru i da su svi stabilno.

U osječkom KBC-u hospitalizirano je 13 pacijenata, a jedan u općoj bolnici u Našicama. Ostali pozitivni pacijenti, koji nemaju simptome za ležanje u bolnici, su kod kuće u samoizolaciji i policija ih svakodnevno obilazi, dodao je.

Izvijestio je kako je jučer testirano 36 uzoraka, u najavi je još 170, ocijenivši kako županijski Zavod za javno zdravstvo i mobilni tim za uzimanje uzoraka rade izvanredno i besprijekorno.

S obzirom na to da su se posljednjih dana pojavljivale informacije da je osječki KBC novo žarište koronavirusa, Ivanović je istaknuo kako ovog trenutka ni jedan doktor ni medicinska sestra u toj zdravstvenoj ustanovi nisu pozitivni na taj virus.

Napomenuo je kako je jučer bilo šest dojava o kršenju samoizolacijie, ali se ni jedna nije pokazala točnom, jer su sve osobe zatečene na kućnim adresama

Ivanović je izvijestio kako su jučer pušteni u rad zatvoreni dijelovi tržnica u Osijeku, Đakovu i Belom Manastiru, što za sada funkcionira odlično, a iduća mjera je početak rada otvorenog dijela tržnice.

Najavio je kako će biti riješen i problem s izdavanjem propusnica poljoprivrednicima, koje su im potrebne za odlazak u polja i obavljanje proljetne sjetve.

U Karlovačkoj županiji još dvije osobe oboljele od koronavirusa

U Karlovačkoj županiji su od Covida 19 oboljele još dvije osobe, sada ih je dvadeset, a jedan je muškarac umro, priopćeno je u nedjelju iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

Jedna osoba, kod koje je dokazana zaraženost novim koronavirusom, bliski je kontakt ranije oboljele osobe, a druga novooboljela je povratnik iz inozemstva. Obje su osobe proteklih dabna bile u samoizolaciji.

U karlovačkoj bolnici trenutno je hospitalizirano 10 osoba, dvije osobe se liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, a šest njih je na kućnom liječenju.

Stanje pacijenata u karlovačkoj općoj bolnici je stabilno.

Pridržavanjem svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuje Stožer javnosti.

U Varaždinskoj županiji jedna osoba zaražena, a jedna ozdravila

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđen je još jedan slučaj zaraze koronavirusom, ali i jedan slučaj oporavka te je brojka trenutno hospitaliziranih i dalje 17, priopćili su iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Načelnik Stožera Robert Vugrin izvijestio je da su je u posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a ukupan broj oboljelih sada je 22.

„Imamo potvrđen i jedan novi slučaj oporavka, čime se ukupan broj osoba koje su ozdravile povećao na pet. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 17 osoba“, rekao je Vugrin.

U posljednjem slučaju oboljenja radi se o osobi starije životne dobi, srednje teške kliničke slike, koja je trenutno stabilno, a njezini kontakti se još epidemiološki obrađuju.

Do sada je u Varaždinskoj županiji testirano ukupno 275 osoba, od kojih  44 u posljednja 24 sata, a pod mjerom samoizolacije se nalazi 2340 osoba, navodi se u priopćenju te dodaje da je u protekla 24 sata Policijska uprava varaždinska zabilježila 4 slučaja kršenja mjere samoizolacije, a vezano na Odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta, 69 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

Iz varaždinskog Stožera civilne zaštite još jednom građane pozivaju na pridržavanje odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Varaždinski gradski Stožer civilne zaštite u nedjelju je uputio priopćenje u kojem se ističe da se preporučuje svima da ostanu doma, podsjeća da nije ne zabranjena šetnja prirodom, ali  je okupljanje.

„U Varaždinu ima dovoljno prostora za sigurnu šetnju. Građane se upućuje da se ne šeću u skupinama i  ne zadržavaju na jednome mjestu jer to onda nije šetnja već okupljanje koje je zabranjeno. Uz strogo pridržavanje razmaka između osoba od dva metra građani se mogu prošetati šetnicama poput onih na Dravi, Dravskoj park šumi, uz Plitvicu, Prema Areni, od Arene prema Aquacityiju, Biškupec do Črnca i drugih mjesta na kojima je moguće zadovoljiti stroge uvjete zaštite od prijenosa koronavirusa među građanima“, navodi se u priopćenju varaždinskog gradskog Stožera civilne zaštite.

Najavljeno je da će ta mjesta pojačano nadzirati ophodnje Civilne zaštite i upozoravati građane na pravila u cilju zaštite njihova zdravlja.

Dubrovnik: jedna osoba novozaražena, ukupno 32

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju je zaraza koronavirusom potvrđena jednoj osobi, supruzi muškarca koji se jučer pokazao pozitivnim na virus, a za oboje se još utvrđuje kako su se zarazili u županiji koja trenutno bilježi ukupno 32 oboljelih.

Županijski stožer civilne zaštite izvijestio je da je od ukupno oboljelih njih osmero hospitalizirano, dvije osobe su izliječene, a 20 ih je u samoizolaciji.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić izrazio je zadovoljstvo što je za nekoliko zdravstvenih djelatnika utvrđen negativni nalaz na virus, pa su se iz samoizolacije vratili na posao.

Lakić je napomenuo kako je pojačano testiranje zdravstvenih djelatnika, a svi koji u 14 dana samoizolacije ne razviju simptome bolesti te im se i drugi nalaz pokaže negativnim, vraćaju se na posao.

Dodao je kako u Splitu još nisu spremni za primanje uzoraka iz Dubrovnika, pa je dogovoreno da od idućeg tjedna s testiranjem počne županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo.

“Vidjet ćemo koliko će oni testova moći obrađivati, pa budu li u mogućnosti slat ćemo njima, a ne u Zagreb“, najavio je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je jedna hospitalizirana pacijentica u teškom stanju. intubirana je i smještena na intenzivno liječenje, a njen premještaj u Regionalni respiratorni centar Križine u sastavu splitskog KBC-a ovisi o liječničkoj procjeni koliko je stabilna za taj transport.

Zbog pogoršanog stanja u subotu popodne intubirane s i dvije starije osobe koje se prevezene u splitski KBC te spojene na respirator.

 Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako su od početka pandemije na analizu poslana 223 uzorka, od kojih su 32 pozitivna. Dodao je kako u zadnja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije, a u karanteni su dvije osobe, hrvatski i grčka državljanka.

Dijete među šest novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u nedjelju ujutro potvrđeno je šest novooboljelih od koronavirusa, među kojima je i jedno dijete koje zasad nije hospitalizirano već je na kućnom liječenju, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog stožera Civilne zaštite.

U toj je županiji ukupno koronavirusom zaražena 71 osoba. Među njima su 22 zdravstvena djelatnika od kojih je, prema jutrošnjim podacima, jedan liječnik otorinolaringolog i jedan onkolog splitske bolnice. U samoizolaciji je113 zdravstvenih djelatnika, istaknula je ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

>>>U Splitsko-dalmatinskoj županiji šest novooboljelih, među njima i jedno dijete: COVID-19

“Nadamo se da nećemo imati velike eskalacije brojki, no ovaj porast oboljelih je očekivan s obzirom da se oboljevanje sada ne odnosi na kontakte s ljudima koji su došli iz središta infekcije već se sada virus širi u našoj populaciji. Ovo je prilika da još jednom kontroliramo naša kretanja i ponašanja”, rekla je Karin.

“Postoji i asimptomatska bolest što znači da netko može imati virus u sebi, a da pritom ne mora imati nikakve simptome bolesti. Upravo su ti asimptomatski kliconoše problem jer bolest prenose drugim osobama”, upozorila je Karin.

O oboljelom djetetu rekla je da ima povišenu temperaturu, kao i respiratorne simptome i da je na kućnoj skrbi.

U Zadarskoj županiji šest novih slučajeva zaraze

U Zadarskoj županiji u nedjelju je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa županija zasad broji ukupno 27 zaraženih, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Na testiranje je poslano 33 nalaza koji su se pokazali negativnima, a za još dvije osobe nalazi su u obradi

U Stožeru napominju kako je od danas u provedbi potpuna protuepidemijska dezinfekcija cijele Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, kako bi ta zdravstvena ustanova bila spremna za prihvat zaraženih osoba s lakšim simptomima.

U samoizolaciji su 803 osobe, od jučer 52, a iz samoizolacije je izašlo 566 osoba.

Zadarska policija je u zadnja 24 sata provela 159 provjera kršenja samoizolacije te je za dvije osobe utvrđeno da su kršili tu mjeru.

Unatoč zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta bez valjane propusnice tu je mjeru prekršilo 59 osoba.

Na Murteru dva nova slučaja zaraza koronavirusom

Dva nova slučaja zaraza koronavirusom utvrđena su na otoku Murteru, gdje se broj zaraženih popeo na 17, a ukupno su u Šibensko-kninskoj županiji 24 oboljele osobe.

Od 16 poslanih uzoraka na testiranje dva su pozitivna na koronavirus u Šibensko-kninskoj županiji, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite, dodavši da su novooboljeli s otoka Murtera.

 “U Šibensko-kninskoj županiji do danas su oboljele ukupno 24 osobe. Dvije novooboljele osobe su iz Murtera. Na Odjelu infektologije trenutno je hospitalizirano jedanaest pacijenata i nisu na respiratoru”, stoji u priopćenju Stožera.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 464 osobe od kojih je 120 bilo u kontaktu s oboljelima. Devet osoba je u karanteni od kojih je šest hrvatskih državljana i troje stranaca.

Naselja Murter i Betina u karanteni su od srijede zbog sumnje u lokalnu transmisiju bolesti. Mjesta su nakon proglašenja karantene dobili dodatni tim Doma zdravlja Šibenik što je omogućilo bolju dostupnost zdravstvene zaštite općenito kao i dostupnost pojačanog testiranja.

U Velikoj Gorici 13 zaraženih koronavirusom

U Velikoj Gorici u nedjelju je za ukupno 13 građana potvrđena zaraza koronavirusom, u samoizolaciji je preko 200 građana. pa iz grada ponovno apeliraju na sugrađane da se pridržavaju propisanih zaštitnih mjera.

Načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Ervin Kolarec izjavio je kako je za grad, uz mjere koje su na snazi na državnoj razini, donio i niz preventivnih mjera poput aktiviranja dodatnih snaga Civilne zaštite i Crvenog križa za pomoć sugrađanima u nabavi lijekova i namirnica te drugih potrepština neophodnih za život.

Uz policiju, i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava imaju ophodnje koje provjeravaju pridržavaju li se građani zaštitnih mjera.

Ustrojen je i odjel koji je do sada izdao ukupno 1811 propusnica koje omogućuju napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka.

Kolarec je pozvao velikogoričane da se za izdavanje propusnica više javljaju e-mailom, imaju li za to potrebne obiteljske razloge ili zbog hitnih slučajeva.

Gradonačelnik Dražen Barišić ponovno je pozvao građane da izbjegavaju okupljanja i tako očuvaju svoje i tuđe živote.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina