PolitikaPreporučeno

Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/31. ožujak*

Donosimo pregled aktualne situacije sa širenjem koronavirusa SARS–CoV-2 u Hrvatskoj*:

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/29. ožujak*

>>>Informacije o novooboljelima i epidemiološkoj situaciji u županijama: COVID-19/30. ožujak*

Još dvije osobe pozitivne na koronavirus u Vukovarsko-srijemskoj županiji, ukupno 13

Na području Vukovarsko-srijemske županije potvrđena su još dva slučaja osoba zaraženih koronavirusom tako da je sada na području te županije ukupno pozitivno 13 osoba, izvjestili su u utorak iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

Jedna pozitivna osoba je bliski kontakt zaraženog liječnika iz Vinkovaca, a druga osoba je iz Županje, a obje su u samoizolaciji. Inače, u samoizolaciji na području županije nalazi se 723 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je osam dojava o kršenju samoizolacije, od čega je utvrđeno dva kršenja mjera, navode iz Stožera.

Napominju i kako su COVID-19 ambulante imale 13 poziva od kojih je jedan poziv upućivao na sumnju na koronavirus, a drugi pozivi su proslijeđeni obiteljskim liječnicima.

Opća županijska bolnica Vinkovci trenutno ima šest hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, a ostali s blažim simptomima bolesti su u kućnoj samoizolaciji, navode iz Stožera Cvilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.

U Novalji dvije zaražene osobe, ukupno tri u Ličko-senjskoj županiji

Na području grada Novalje potvrđena su dva slučaja zaraženosti novim koronavirusom, što je treći slučaj u Ličko-senjskoj županiji, potvrdio je Hini načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Vice Nekić.

Prema prvim informacijama, radi se o dvije starije osobe, a kakvo im je zdravstveno stanje znat ćemo naknadno, rekao je Nekić.

Također je kazao da Stožer radi na općoj koordinaciji s nacionalnim stožerom i s lokalnim stožerima u gradovima i općinama te se primjenjuju i provode sve mjere protiv širenja zaraze novim koronavirusom.

U Ličko-senjskoj županiji prvi slučaj zaraze bio je 20. ovog mjeseca, kada je obolio mladić iz Senja, ali je razvio blaži oblik bolesti.

Na zadarskom području trenutno je 741 osoba u samoizolaciji, od ponedjeljka njih 56, a 983 izašle su iz samoizolacije.

U Zadarskoj županiji sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zadarskoj županiji zaraza koronavirusom potvrđena je kod ukupno sedam novih osoba, pa su u županiji zasad ukupno zaražene 33 osobe, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Od sedam novozaraženih dvije su iz Ličko-senjske županije koje su testirane u zadarskoj Općoj bolnici, dok ih je petero vezano za Specijalnu bolnicu za ortopediju u Biogradu, među njima i jedan liječnik i jedna pacijentica te tri osobe koje su s njima bili u kontaktu.

Epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić rekao je kako od spomenutih petero zaraženih samo jedna osoba živi u Biogradu, ističući kako u tom gradu nema lokalne transmisije bolesti, pa tako ni potrebe za karantenom.

Ravnatelj zadarske bolnice Željko Čulina kazao je kako je dvoje zaraženih s područja Ličko-senjske županije bračni par s otoka Paga koji je zrakoplovom doputovao iz Turske, a pomoć su zatražili u zadarskoj bolnici.

Čulina je dodao kako je na bolničkom COVID odjelu trenutno smješteno 17 zaraženih, a na jedinici intenzivnog liječenja tog odjela leži i pacijentica koja je i dalje u teškom stanju

Naveo je i kako su u toj bolnici i dva zaražena liječnika, a u samoizolaciji su 28 liječnika, 33 medicinske sestre i jedan “nezdravstveni djelatnik”.

U Zadru je u ponedjeljak na analizu uzeto još 25 uzoraka, dosad ukupno 218.

Na zadarskom području trenutno je 741 osoba u samoizolaciji, od ponedjeljka njih 56, a 983 izašle su iz samoizolacije.

Zadarska policija je u posljednja 24 sata zabilježila dva kršenja mjere samoizolacije, a s blokadnih punktova zbog nevaljalih propusnica vraćene su 93 osobe.

Jedan novi slučaj zaraze u Šibensko-kninskoj županiji

Još jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije zaražena je koronavirusom, pa se broj oboljelih u županiji sada popeo na 24, priopćio je utorak županijski Stožer civilne zaštite.

Od ukupno 13 hospitaliziranih pacijenata na bolničkom Odjelu infektologije jedan pacijent je prebačen u KBC Split, a jedan je na respiratoru.

 U Stožeru kažu da je šest osoba u karanteni, četiri hrvatska državljana i dvoje stranaca.

 Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 371 osoba, od kojih ih je 128 bilo u kontaktu s oboljelima.

Iz Stožera ističu kako su za potrebe lokalnih stožera u općinama Murter-Kornati i Tisno, zbog posebnih uvjeta karantene u Murteru i Betini, uspjeli nabaviti zaštitnu opremu, pa je svakom stožeru isporučeno po 200 zaštitnih maski i 1000 rukavica.

Na području Murtera trenutno je 17 oboljelih od koronavirusa.

Šibensko-kninska policija je u zadnja 24 sata dobila četiri dojave o kršenju samoizolacije, a provjerom je kršenje te mjere utvrđeno za jednu osobu.

Pula: Istra jutros nema novooboljelih od koronavirusa

U Istri jutros nema novooboljelih od koronavirusa, a svi ispitani uzorci brisa osoba koji su do prekjučer bili poslani na analizu su negativni, priopćio je u utorak Stožer civilne zaštite Istarske županije.

Načelnik stožera Dino Kozlevac rekao je da je tijekom ponedjeljka uzeto 16 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Dobro zvuči informacija da jutros nemamo novozaraženih od Covid infekcije. Ako građani nastave disciplinirano se držati propisanih mjera, to će nam omogućiti da što prije izađemo iz ove situacije. Dakle, mjere i dalje moraju biti na snazi i moraju se strogo poštivati”, poručio je Kozlevac.

Inače, do sada su u Istarskoj županiji 72 osobe zaražene Covidom-19, od kojih su tri ozdravile i otpuštene iz pulske Opće bolnice.

Osijek: Od 11 novooboljelih u županiji, 10 bilo u samoizolaciji

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je 10 bilo u samoizolaciji, te je za sada oboljelo ukupno 57 osoba, izvijestio je u utorak županijski Stožer Civilne zaštite.

Na konferenciji za novinare ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić pojasnio je kako je od 11 novooboljelih, njih 10 još od prošlog tjedna u samoizolaciji i nitko od njih, prema podacima policije, nije prekršio samoizolaciju.

Riječ je o osobama koje nisu imale simptome, ili nisu stigle na testiranje, a sada su testirane, i u toj skupini je potvrđeno 10 pozitivnih, pa u stvari imamo samo jednog novooboljelog, čiji su kontakti evidentirani, i nemamo 10 novih žarišta, nego samo jedno, ustvrdio je Pandžić te izvijestio kako se samoizolaciji danas nalaze ukupno 523 osobe,

Govoreći o nabavi testova na koronavirus, kazao je da će Zavod danas dobiti novu količinu, a za idući tjedan najavljena je još jedna veća količina. Radimo kapacitetom od 36 testova na dan, ako dobijemo sve predviđene količine testova, radit ćemo i više, poručio je Pandžić.

“Današnje brojke pokazuju da je u Hrvatskoj na ukupan broj testiranja 12,3 posto oboljelih, a u Međimurju je na ukupan broj testiranja taj postotak smanjen s 4,2 na 3,17 posto, dakle – povećava se broj testiranja,”

Matija PosaveC

U Međimurju nema novooboljelih, dvoje zaraženih stabilno

U Međimurskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom te su dosad zaražene samo dvije osobe koje su u bolnici i njihovo je zdravstveno stanje stabilno, rekao je u utorak na konferenciji za novinare župan Matija Posavec.

Epidemiološka situacija u Međimurju je povoljna, ocijenio je župan i dodao da su u Županijskog bolnici u Čakovcu trenutačno hospitalizirane dvije osobe čije je stanje stabilno, no u njih još nisu zabilježena dva uzastopna negativna nalaza. Podsjetio je da provedeno 70 testiranja.

„Današnje brojke pokazuju da je u Hrvatskoj na ukupan broj testiranja 12,3 posto oboljelih, a u Međimurju je na ukupan broj testiranja taj postotak smanjen s 4,2 na 3,17 posto, dakle – povećava se broj testiranja”, rekao je župan i dodao da je veliki broj osoba u samoizolaciji te da disciplina, poštovanje mjera i uputa Stožera Civilne zaštite daju rezultate.

Tijekom ponedjeljka obavljeno je i dodatno testiranje liječnika i rezultati su negativni, tako da su u ovom trenutku samo dva liječnika u samoizolaciji.

Posavec se rekao da je u Međimurju, kad je riječ o medicinskoj opremi, nabavljeno 30.000 kirurških maski, 1100 kirurških ogrtača i 420 zaštitnih naočala. Osim toga, primljene su i donacije UNICEF-a, Rotaryja te Rotaract cluba Međimurja.

Zajedništvo i inovativnost pokazuju i međimurske udruge koje su zajedničkim snagama krenule u izradu zaštitnih vizira, rekao je župan.

Istaknuo je da će Županijski stožer Civilne zaštite uputiti molbu Nacionalnom stožeru da poslodavci radnicima čija djeca boluju od autoimunih bolesti omoguće da ostanu kod kuće.

Načelnik međimurskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec obavijestio je kako su ublažene mjere za prijelaz državne granice između Hrvatske i Mađarske te da će se prijelaz granice omogućavati građanima koji su od nje udaljeni do 30 kilometara, a imaju poljoprivredno zemljište u Mađarskoj. Nakon povratka u Hrvatsku idu u samoizolaciju, no ona ne traje 14 dana, nego do ponovnog odlaska zbog poljoprivrednih radova.

Županijski stožer poslao je i upit vezan uz podizanje mirovina u Sloveniji, koje trenutačno nije moguće. Grivec je podsjetio da građani mogu u drugu državu na posao, ali moraju imati poziv poslodavca. Pozvao je načelnike lokalnih stožera Civilne zaštite na razumijevanje prema umirovljenicima s obzirom na ograničeno podizanja novca.

Voditelj čakovečke službe u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede Milorad Šubić rekao je u vezi s izdavanjem propusnica poljoprivrednim proizvođačima da se one izdaju samo onima koji su u registru ministarstva. Velika poduzeća te OPG-ovi u poreznom sustavu izdaju sami sebi propusnice, podsjetio je.

U Primorsko-goranskoj županiji sedam novooboljelih, svi su bili u samoizolaciji

Na području Primorsko-goranske županije od jučer je oboljelo još sedam osoba, a sve su dosad bile u samoizolaciji, doznaje se od Županijskog stožera Civilne zaštite.

Tako su na području županije ukupno oboljele 44 osobe, među kojima su tri strana državljana, izvijestio je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Dvije starije žene su na respiratoru u riječkome Kliničkom bolničkom centru. Jedna od njih je dovezena iz Pule s obzirom na to da riječki KBC, prema dogovoru, prima pacijente oboljele od koronavirusa koji trebaju respirator iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije. Obje žene na respiratoru su stabilno, doznaje se iz KBC-a.

Većina ostalih pacijenata u riječkome KBC-u su srednje životne dobi i imaju blagu kliničku sliku.

Dubrovnik: pet novozaraženih, ukupno 39

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u utorak je zaraza koronavirusom potvrđena za još pet osoba te je sada ukupan broj oboljelih 39, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako je četvero novozaraženih iz obitelji iz Trpnja na poluotoku Pelješcu, koji su bili u samoizolaciji i kontakti su kontakata iz Zračne luke u Dubrovniku, a za petog se istražuje izvor zaraze.

„Za jednu od jučer pozitivnih osoba postoji mogućnost da se zarazila u Njemačkoj, gdje je bila početkom ožujka. Ukupno su od početka pandemije obrađena 252 kontakta“, rekao je Lakić i dodao kako je polovina zaraženih vezana za Zračnu luku u Dubrovniku.

„Najveći broj zaraženih je iz Konavala – 16, iz Dubrovnika 15, Trpnja pet, Župe dubrovačke dvoje te iz Vele Luke jedan zaraženi. Podjednako su zastupljena oba spola. Prosječna je dob 52 godine, pritom najmlađi ima 15, a najstariji 77 godina, a najviše ih je u dobnoj skupini od 50 do 59 godina“, rekao  Lakić. Dodao je kako se još ne zna kad će se dubrovački uzorci početi testirati u Splitu.

“Sretni smo da u Varaždinskoj županiji nismo imali zabilježen eksponencijalni rast broja oboljelih što nam je dalo mogućnost da dobijemo na vremenu kako bismo dobro preraspodijelili resurse i osigurali dodatne kapacitete,”

Robert Vugrin

U Varaždinskoj županiji i dalje 24 slučaja zaraze i šest izlječenja

U Varaždinskoj županiji nema promjene broja zaraženih koronavirusom – i dalje su 24 slučaja zaraze i šest izlječenja, izvijestili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom čime je ukupan broj oboljelih i dalje 24, a i ukupan broj osoba koje su ozdravile također je ostao nepromijenjen te je takvih šest. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 18 osoba i sve su trenutno dobrog općeg stanja, navodi se u priopćenju.

„Sretni smo da u Varaždinskoj županiji nismo imali zabilježen eksponencijalni rast broja oboljelih što nam je dalo mogućnost da dobijemo na vremenu kako bismo dobro preraspodijelili resurse i osigurali dodatne kapacitete“, rekao je načelnik Stožera Robert Vugrin te pojasnio da će se danas u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije početi provoditi testiranje uzoraka osoba sa sumnjom na koronavirus koje uzima Opća bolnica Varaždin.

„Uzimanje uzoraka uskoro će početi obavljati i Dom zdravlja putem ustrojene dežurne COVID-19 ambulante, čime će se puno brže doći do rezultata“, istaknuo je Vugrin.

Do sada je u Varaždinskoj županiji testirano ukupno 318 osoba, a pod mjerom samoizolacije su 2103 osobe.

U protekla 24 sata varaždinska Policijska uprava  zabilježila je tri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 36 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

Pet novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

Novih pet osoba zaraženo je koronavirusom u Krapinsko-zagorskoj županiji gdje ih je sada ukupno 60, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U Stožeru kažu da je 28 zaraženih s područja Pregrade, 11 s područja Krapine, osam iz Huma na Sutli, četiri iz Zaboka, tri iz Oroslavja, dva s područja Donje Stubice te po jedan iz Jesenja i Radoboja.

Preostalo dvoje oboljelih su s područja Zagreba i Opatije. Dosad je provedeno 228 testiranja, a svakoga se dana uzima 20 do 30 uzoraka.

U Stožeru kažu da je 28 zaraženih s područja Pregrade, 11 s područja Krapine, osam iz Huma na Sutli, četiri iz Zaboka, tri iz Oroslavja, dva s područja Donje Stubice te po jedan iz Jesenja i Radoboja.

“Mislim da smo jedna od županija koje provode najviše testiranja, a s obzirom na blizinu granice, cijela epidemiološka situacija nije čudo”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

Vančina je najavio kako se dva do tri pacijenta planira otpustiti na kućno liječenje jer su već gotovo sedam dana afebrilni, odnosno nemaju nikakve simptome bolesti i osjećaju se dobro.

Kod ostalih pacijenata nije zabilježen teži oblik bolesti, no neki imaju povišenu tjelesnu temperaturu te su pod nadzorom liječničke službe.

“Stanje je zasad stabilno i nadamo se da neće doći do nekog eksponencijalnog rasta, jer smo i ovako preopterećeni”, poručio je Vančina i napomenuo da je bolnica prošlog tjedna imala manje od 140 prijema i 130 otpusta.

Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ivan Lipovac kazao je kako je četvero od petero novooboljelih zaraženo u obiteljskim kontaktima, pa iz toga zaključuje da se nisu držali mjera samoizolacije te su bolest prenijeli na ukućane. Za petu osobu nije poznato gdje se zarazila, a postupak utvrđivanja je u tijeku.

Župan Željko Kolar naveo je kako je zabilježen jedan novi slučaj kršenja izolacije, a u posljednja dva tjedna ukupno 24.

“Stvarno ne razumijem koji je to poriv čovjeka da uz sva upozorenja, upute koje smo poslali, koje su dostupne po svim mogućim kanalima, nekome još uvijek padne na pamet da napravi tako nešto”, istaknuo je Kolar.

Iz Stožera navode i kako je 40 osoba zatečeno bez propusnica, a prenijeta je uputa Ministarstva poljoprivrede da poljoprivredne trgovine i vrtni centri koji prodaju sadni materijal mogu raditi.

Među zaraženima koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i četvero djece

Devet je novozaraženih koronavirusom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, što znači da je u toj županiji dosad oboljelo 99 građana, među kojima je i četvero djece, izvijestio je danas Županijski stožer Civilne zaštite.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin izjavila je da je danas do 11 sati devet novooboljelih osoba od koronavirusa, od kojih je sedam iz Splita te po jedna iz Sinja i Solina.

Među oboljelima je i četvero djece te 29 zdravstvenih djelatnika.

U samoizolaciji je 2415 osoba, među kojima i 136 zdravstvenih djelatnika. Tijekom ožujka zabilježeno je kršenje samoizolacije u 145 slučajeva. Samo jučer bilo je 270 provjera samoizolacije, od čega četiri kršenja.

Karin je objasnila da je jučerašnja brojka od 20 novozaraženih bila očekivana jer se, rekla je, sada virus širi u populaciju i više nemamo samo oboljele koji su bili s nekim u kontaktu tko je došao izvana ili da je sama osoba došla iz inozemstva. Što se tiče jučerašnjeg dana i novooboljelih, tu smo imali grupiranje unutar obitelji, zbog čega je porastao broj zaraženih, dodala je Karin (opširnije).

Prvi slučaj koronavirusa u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije potvrđen je prvi slučaj zaraženog od koronavirusa, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite.

“Riječ je o ženskoj osobi srednje životne dobi koja se trenutno nalazi u kućnoj karanteni. Njezino stanje je stabilno, ima blagu kliničku sliku. Epidemiološka struka je poduzela sve uobičajene mjere, a to znači da smo detektirali sve njezine kontakte“, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako su svi kontakti koji nemaju kliničkih znakova bolesti stavljeni u kućnu samoizolaciju, a onima koji imaju simptome bolesti uzeti su uzorci.

Osoba nije boravila u inozemstvu, niti joj je bila propisana mjera samoizolacije.

“O točnim putovima zaraze znat ćemo tek nakon izvida i analize testiranja njenih kontakata“, rekao je Venus.

Naglasio je kako nema mjesta panici jer je bilo očekivano da ni jedan dio Hrvatske ne može ostati pošteđen.

“Dogodilo se ono što smo i predviđali, samo nismo znali kad će se dogoditi. Nastojat ćemo svim našim stručnim potezima i snagama da taj broj bude što manji“, rekao je Venus.

Do sada s područja Virovitičko-podravske županije na testiranje poslano 44 uzoraka, a 38 ih testirano.

Uspjeh borbe protiv bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnika. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna, visoka osobna higijena, higijena stanovanja i komunalna higijena važni su saveznici u borbi protiv virusa COVID-19.

U Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno 15 oboljelih od koronavirusa, dvoje ozdravilo

U Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno je 15 osoba oboljelih od koronavirusa, a među njima dvoje je ozdravilo, priopćeno je u utorak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

Dvije osobe imaju dva uzastopna negativna nalaza laboratorijske pretrage na COVID-19 virus i otpuštene su kući iz bolnice.

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice još su tri pacijenta, a 10 pacijenata je na kućnom liječenju.

Jedna ljekarna do daljnjega je zatvorena jer je posljednja oboljela pacijentica radila u toj ljekarni. Obrađuju se svi kontakti i stavljaju pod zdravstveni nadzor, odnosno samoizolaciju u kući, u trajanju od 14 dana.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o ljekarni u sisačkom naselju Caprag.

Lječilište Topusko, gdje su smješteni službenici policije, danas će obići voditeljica Službe za epidemiologiju dr. Sonja Pajtlar kako bi provjerila točan broj ljudi koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor i upućuju pod zdravstveni nadzor samoizolacijom u kući.

Iz Stožera je ponovo upućen apel svim stanovnicima Sisačko-moslavačke županije da se dosljedno drže svih naputaka vezanih uz epidemiju koronavirusa i da ih dosljedno provode. Poručili su i da treba ostati kod kuće.

Uspjeh borbe protiv te bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnika. Pravilna prehrana, redovita tjelovježba, dovoljno sna, visoka osobna higijena, higijena stanovanja i komunalna higijena važni su saveznici u borbi protiv virusa COVID-19, proučili su.

Četiri nova slučaja zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji

Od utorka ujutro broj zaraženih koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji povećan je za četiri te je dosad zaraženo osam osoba, među kojima je umrla jedna žena, onkološki bolesnik, rekao je načelnik brodsko-posavskog Županijskog stožera Civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je rekao da su novi pacijenti osobe već poznatih kontakata. Jedna je osoba putovala u inozemstvo, a tri su bliski kontakti osoba koje su od prije pozitivne. Dvije osobe su srednje dobi, jedna je starija i jedna mlađe životne dobi, rekao je Cvitković.

“Epidemiološka obrada svih kontakata se nastavlja. Kad je riječ o kontaktima osoba koje su pozitivne, ukupno ih je osamdesetak, ali kolege obrađuju i nove slučajeve pa ćemo vidjeti koliko će ih biti sutra ujutro. Pristiglo je i još dvadesetak negativnih nalaza”, rekao je Cvitković i dodao se ne može isključiti lokalna transmisija.

Istaknuo je da u zdravstvenom sustavu još nema zaraženih osoba.

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Josip Benčević” u Slavonskom Brodu Josip Samardžić je dodao da su četiri novozarežane osobe žene u dobi od 19 do 65 godina.

“Žene su dosad bile zdrave, a trenutačno imaju blagi oblik bolesti. U tijeku je klinička obrada i početak terapije. U  brodskoj bolnici sada je sedmero pozitivnih na liječenju”, rekao je ravnatelj Samardžić.

Načelnik brodsko-posavske Policijske uprave Antun Valić je rekao da je na području županije trenutačno 1080 osoba u samoizolaciji.

“Od samog početka provođenja mjere bilo je 111 dojava o njezinom kršenju, a policija  je za 29 osoba potvrdila da mjeru krše. Od uvođenja zabrane napuštanja prebivališta 280 osoba je prekršilo tu mjeru”, dodao je.

*Članak se osvježava s pristizanjem novih informacija

Grabancijaš/Hina