PolitikaPreporučeno

Inicijalni krug evocirao ostavštinu Tuđmana, oslikao alternativnu zbilju velikog nacionalnog slavlja

Foto: Domovinski pokret/Handout

Članovi inicijalnog kruga ‘Tuđman 100’ Josip Jurčević, Bosiljko Mišetić, Josip Pečarić te Ivan Penava održali su konferenciju za medije u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, izvijestio je u subotu Domovinski pokret.

Jurčević: što ga više detuđmaniziraju, Tuđman je sve značajniji

“Moja tema će govoriti o simboličkom značenju Franje Tuđmana i Vukovara 1991., koji će ostati trajno zabilježen i kao jedan simbol hrvatskoga zajedništva, Vukovarska bitka, to jest fenomen, a isto tako i Franjo Tuđman, usprkos svim pokušajima takozvane detuđmanizacije – što ga više detuđmaniziraju, on zadobiva sve veće simboličko značenje,” uvodno je rekao Josip Jurčević.

Mišetić: Tuđman je ostvario povijesni san hrvatskoga naroda

Bosiljko Mišetić je rekao da su se štovatelji Franje Tuđmana u Vukovaru okupili nakon što im je “gotovo zabranjen” skup u Zagrebu. Dodao je kako se sa zahvalnošću prisjećaju čovjeka koji je devetstoljetni povijesni san hrvatskoga naroda, koji je kroz povijest, u lutanju bespućima hrvatske povijesne zbiljnosti, željan države kao utopljenik zraka, u turbulentnom vremenu, u pravo vrijeme i na pravom mjestu, ostvario ono što, poručio je, zovemo san hrvatskih generacija i naraštaja, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu.

Pečarić: prešućuje se da je Tuđman bio akademik i znanstvenik

“Kao akademik izabrao sam temu ‘Tuđman i HAZU’. Jasno je zašto, zato što u Hrvatskoj vole titulirati i uvijek kažu dr. Franjo Tuđman, a oni koji malo znaju o znanosti, znaju da je doktor najmanje što u znanosti imate. Možete imati doktorat, a ne biti znanstvenik, dok je akademik najviše. I to što je Tuđman akademik, to se nekako prešućuje. Sama Akademija se odnosi prema Tuđmanu kako se i ova država odnosi prema hrvatskome predsjedniku,” rekao je.

Foto: Domovinski pokret/Handout

Predsjednik Domovinskog pokreta, Ivan Penava izjavio je da ga često pitaju za ovu obljetnicu i organizaciju te što su prvotno bili zamislili. Naveo je da će to što su prvotno zamislili najbolje objasniti kroz način kako bi to izgledalo da se pita Inicijalni krug ‘Tuđman 100’, dakle najbliže Tuđmanove suradnike, i da se pita dionike njegove stranke

Veliko nacionalno slavlje

“A da se nas pitalo, danas bi u svakom selu i gradu u RH imali ovakve proslave, cijeli tjedan koji je prethodio ovoj suboti bi ustanove, dakle vrtići, škole, znanstvene, ali i sve druge ustanove u državi imale temu 100. rođendana prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja moderne hrvatske države, naravno, zajedno s hrvatskim narodom, svim hrvatskim građanima koji su htjeli, željeli i sanjali slobodnu hrvatsku državu,” rekao je.

Dodao je da Domovinski pokret zdušno podržava inicijativu Inicijalnog kruga i Stjepana Tuđmana za označavanje godišnjice u Zagrebu. “Nad Zagrebom bi danas letjeli vojni avioni u čast Franji Tuđmanu, a ne Macronu,” rekao je u referenci na recentni posjet francuskog predsjednika.

>>>Predan je zahtjev, upućen poziv za dostojno obilježavanje stogodišnjice rođenja Franje Tuđmana

“Danas bi na nacionalnim televizijama gledali visokobudžetni film o liku i djelu predsjednika i državnika dr. Franje Tuđmana plaćenog od strane Ministarstva kulture i Vlade RH, takozvanog HAVC-a, a ne bi to gledali u vlastitoj režiji gospodina Jakova Sedlara, maltene u ilegali,” rekao je.

Grotlo emocija i domoljublja

Dodao je da bi na Trgu bana Josipa Jelačića, središnjem gradskom trgu svih Hrvata, u glavnome gradu svih Hrvata, gradu Zagrebu, gledali nisku najboljih hrvatskih izvođača s domoljubnim hrvatskim pjesmama, te poručio kako bi to bilo jedno pozitivno grotlo emocije i naboja, domovinskog naboja, domovinskog duha.

>>>Bandić: da se danas Tuđman digne, bio bi razočaran

“Nažalost, u Zagrebu na vlasti nije Domovinski pokret, ali je gospodin Tomašević, pa gledamo ono što gledamo. Na vlasti u državi je, naravno, gospodin Andrej Plenković kao predsjednik Vlade, i gospođa Anja Šimpraga kao potpredsjednica te vlade, stoga je poklopljeno sve skupa, a ove naše ideje za sada ostaju jedan lijepi san, san za koji ćemo se znati izboriti, te pozivamo hrvatski narod da prepozna tu situaciju i stane uz bok onima koji dišu ono što je disao i pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman, kao i svi hrvatski branitelji,” zaključio je Penava pema priopćenju Domovinskog pokreta.

>>>Čin slobode, Dan državnosti

Pratite nas na Google vijestima