Biznis i ekonomijaPreporučeno

Institut za upravljanje opskrbom potvrdio kontrakciju američke manufakture u kolovozu

Nakon IHS Markita i drugi ključni indeks potvrđuje kontrakciju američke industrije u kolovozu što potpiruje bojazan od recesije najvećeg svjetskog gospodarstva.

Manufaktura je odgovorna za 11 posto američkog BDP-a, a ekonomisti kretanja u sektoru često prihvaćaju kao nagovještaj širih trendova, piše New York Times u osvrtu na u utorak objavljene podatke Instituta za upravljanje opskrbom (Institute for Supply Management, ISM).

“Bilo je to prilično ružno izvješće,” komentirao je Greg Daco, glavni analitičar Oxford Economicsa za američko tržište. “Valovi koji udaraju globalnu ekonomiju stižu do američkih obala.”

>>>Nema panike u paničnim potezima Trumpa

Indeks, temeljen na podacima iz više od 50,000 kompanija, u kolovozu je kliznuo na 49.1 postotni bod s 51.2 u srpnju. Sve vrijednosti ispod 50 podrazumijevaju sažimanje sektora.

Ekonomisti su u relativno širokom konsenzusu u anketama Reutersa i Bloomberga očekivali blag porast indeksa pa je negativno izvješće osupnulo tržišta.

>>>‘Umjetnost sklapanja poslova’: Trump tvrdi da Kini gori pod nogama, baš kao i SAD-u

NYT u izvješću navodi i druge recentne znakove ekonomske slabosti, uključujući inverziju prinosa na američke državne obveznice i prošlotjednu anketu Sveučilišta u Michiganu koja je pokazala najveći pad samopouzdanja američkih potrošača od 2012. godine.