PreporučenoTech

Intel: spotakli smo se.., izgubili zamašnjak

Intel Corp u četvrtak je osupnuo investitore i tržišta očekivanjem da će aktualno tromjesečje zaključiti s gubitkom.

>>>Proizvođač čipova Micron otpušta 10% zaposlenih

Tvrtka je citirala lošije od očekivanih izglede na tržištu osobnih računala i usporavanje rasta u svojoj ključnoj podatkovnoj diviziji.

Dionica je nakon objave kolabirala za 9.5%.

“Spotakli smo se, itekako, izgubili smo udjel, izgubili zamašnjak. Mislimo da će se to ove godine stabilizirati,” rekao je investitorima glavni direktor Pat Gelsinger.

Kontekst

Tehnološki sektor na prijelazu godine pokazuje generalnu slabost uvjetovanu padom epohalne potražnje inspirirane pandemijskim “zaključavanjima” tijekom kojih su potrošači milom ili silom eskapizam tražili kod kuće.

>>>Potražnja za grafičkim karticama Nvidije propala za 44% | Q2

Nakon strelovitog rasta industrija osobnih računala sada gubi tlo pod nogama, tržište poluvodiča je zasićeno a veliki poslovni kupci zaziru od investicija dok procjenjuju potencijal i silinu recesijskih vjetrova.

Gelsinger je za Reuters rekao da proizvođači i trgovci prazne svoje inventare i nagomilane zalihe.

“Doslovce očekujemo jednu od najvećih korekcija inventara koju je industrija vidjela i to značajno utječe na našu nit vodilju u prvom tromjesečju,” rekao je.

>>>Masivni otkazi u Microsoftu

“Sve ovisi o oporavku tržišta osobnih računala. Niti AMD nije imun na ovo,” komentirao je analitičar CCS Insighta, Wayne Lam. “Nemojte misliti da smo vidjeli dno za INTC… Oni ne vode održiv poslovni model.”

Posrtanje Intela u četvrtak je poljuljalo i dionice drugih tech gorostasa, AMD je dan zaključio s padom za 2.6%, a Nvidia za 2%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Intel: spotakli smo se.., izgubili zamašnjak 27/01/2023 […]

Comments are closed.