PreporučenoTech

iOS 13 razotkrio Facebookovo praćenje korisnika bluetoothom, ‘eventima’

Renomirana tech stranica, Tech Crunch, s dozom ljutnje javlja da nova inačica Appleova operativnog sustava, iOS 13, korisnike upozorava kad Facebook koristi bluetooth vezu kako bi locirao i pratio tko je u njihovoj blizini.

Članak kao jedno od obrazloženja za praksu u kojoj se bluetooth i wi-fi identifikacija (ID) koriste za dijeljenje informacija o fizičkoj lokaciji navodi želju Facebooka da sazna što više o svojim korisnicima, što je temelj za ciljano serviranje oglasa na kojem počiva poslovni model kompanije.

“Mi još uvijem možemo razumijeti vašu lokaciju koristeći ‘check-in’, evente i informacije o vašoj internetskoj vezi,”

Facebook

>>>Američki sudac dopustio golemu udružnu tužbu protiv Facebooka

Upareni s nevjerojatnom količinom privatnih podataka koje ta društvena mreža već posjeduje o svojim korisnicima, podaci o lokaciji potencijalno otkrivaju mnogo, primjerice, bilježenje “eventa” u okolici Facebooku omogućuje da identificira potencijal veze između korisnika. On može odgonetnuti tko je u vašem poslovnom, a tko u privatnom okruženju, ili miješanje navedenog.

“Za kompaniju koja novac zarađuje serviranjem ciljanih oglasa postoje jasni komercijalni razlozi zašto želi razumijete intimne mreže između ljudi,” piše Tech Crunch i podsjeća da Facebook priprema servis za pružanje usluga upoznavanja nalik Tinderu, koji će, da bi funkcionirao, lokaciju bilježiti neizostavno.

>>>Zuckerberga treba suočiti sa zatvorskom kaznom: senator

Uobičajeno, Facebook je na nove značajke iOS-a odgovorio preventivnim “pojašnjenjem” svoje poslovne prakse u kojem navodi da bi korisnici Appleovih pametnih telefona mogli vidjeti “podsjetnike” o zahtjevima njegovih aplikacija.

Fascinantno, kompanija na blogu otvoreno piše da će vašu lokaciju nastaviti pratiti čak i ako to isključivo zabranite.

“Mi još uvijem možemo razumijeti vašu lokaciju koristeći ‘check-in’, evente i informacije o vašoj internetskoj vezi,” piše Facebook, dok Tech Crunch sugerira da bi korisnici riječ “razumjeti” trebali zamijeniti riječju “ukrasti”.

>>>Web stranice s gumbom ‘Like’ moraju tražiti privolu korisnika za prijenos podataka Facebooku: ECJ

Grabancijaš je prvi hrvatski portal koji otvoreno bojkotira Facebook i na naše stranice ne umeće nikakve elemente povezane s tom društvenom mrežom, uključujući i oglase.