PolitikaPreporučeno

Iran povećao ulog u nuklearnoj igri, SAD zatražio hitnu sjednicu IAEA

Iransko nuklearno postrojenje za istraživanje i razvoj Arak

Europske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma s Iranom, pozvale su u nedjelju tu zemlju da zaustavi nuklearne aktivnosti kojima krši odredbe sporazuma, nakon što je Teheran objavio da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto.

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA održat će, na zahtjev Sjedinjenih Država, u srijedu hitnu sjednicu zbog iranskog kršenja sporazuma.

Njemačka, Velika Britanija i Francuska izrazile su zabrinutost objavom Irana da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorene razine od 3,67 posto, te kako će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana na između 5 i 20 posto.

“Jako smo zabrinuti objavom Irana u kojoj tvrdi kako je započeo obogaćivanje uranija iznad granice od 3,67 posto”, kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik je dodao kako Njemačka razgovara s Velikom Britanijom i Francuskom, europskim sudionicima nuklearnog sporazuma iz 2015., o sljedećim koracima.

“Iran je prekršio odredbe sporazuma iz 2015.”, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

“Dok Ujedinjeno Kraljevstvo u cijelosti ostaje privrženo sporazumu, Iran mora odmah zaustaviti sve aktivnosti koje su u protuslovlju s njegovim obvezama. Razgovaramo s drugim potpisnicima sporazuma o sljedećim koracima unutar okvira ugovora”, dodao je.

>>>‘Ovako javna i agresivna’: prva europska zapljena iranskog supertankera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je također iransku odluku da poveća razinu obogaćivanja uranija. On je potez Irana okvalificirao kao kršenje sporazuma.

Iran optužuje Sjedinjene Država, koje su se iz sporazuma povukle prošle godine, za najnovije napetosti.

Sporazum s Iranom potpisale su 2015. Njemačka, Britanija, Francuska, Rusija, Kina i SAD.

I Europska unija ranije je izrazila zabrinutost zbog najnovijih poteza Irana.

“Pozvali smo Iran da ne poduzima daljnje mjere koje bi mogle potkopati nuklearni sporazum”, rekla je glasnogovornica europske šefice diplomacije Maja Kocijančič.

Istaknula je da je EU u kontaktnu s drugim potpisnicama iranskog nuklearnog sporazuma “glede sljedećih koraka”.

Podizanje uloga

Iran je u nedjelju objavio da podiže razinu obogaćenog uranija iznad dogovorenih 3,67 posto, objavio je u nedjelju glasnogovornik iranske vlade Ali Eabei.

Glasnogovornik iranskog odjela za nuklearni program Behruz Kamalvandi potvrdio je na konferenciji za medije ovaj potez Irana navodeći da će razina obogaćenog uranija biti postupno povećavana na između 5 i 20 posto.

Da bi se izradilo nuklearno oružje razina uranija treba biti podignuta na 90 posto, no podizanje razine s 20 posto na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.

Američki predsjednik Donald Trump prošle je godine povukao SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, kojim je postignut nadzor iranskog nuklearnog programa, i počeo kampanju “maksimalnog pritiska” striktnim sankcijama Teheranu, unatoč zamjerkama svojih zapadnih saveznika.

Iranski zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Aragči kazao je na konferenciji za medije da je odluka o povećanju razine obogaćivanja uranija legitimna s obzirom da je Teheran bezuspješno čekao diplomatsko rješenje godinu dana.

>>>Iran pozvao Europu da poštuje nuklearni sporazum

Kako ističe BBC, na samu godišnjicu američkog povlačenja iz sporazuma Iran je dao rok od 60 dana ostalim potpisnicima sporazuma da ga zaštite od američkih sankcija, koji je danas istekao.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova najavio je u nedjelju da će za nekoliko sati početi obogaćivanje uranija kako bi se osiguralo gorivo za nuklearnu elektranu Bušehr, a ranije su dužnosnici naveli da se radi o razini od 5 posto.

Po njegovim riječima, Iran će nastaviti ukidati svoje obveze iz sporazuma iz 2015. svakih 60 dana, no ostavlja otvorenim diplomatsku opciju rješenja.

Da bi se izradilo nuklearno oružje razina uranija treba biti podignuta na 90 posto, no podizanje razine s 20 posto na 90 posto smatra se relativno brzim procesom.

Hitna sjednica

UN-ova agencija za nuklearnu energiju IAEA održat će, na zahtjev Sjedinjenih Država, u srijedu hitnu sjednicu zbog iranskog kršenja sporazuma.

Iranska objava o nastavku obogaćivanja uranija dolazi dan nakon što je francuski predsjednik Macron razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem i izrazio “veliku zabrinutost” u pogledu onoga što će se dogoditi ako se napusti nuklearni sporazum.

>>>UN traži pažnju: opasnost od nuklearnog sukoba najveća je od Drugog svjetskog rata

Macronov ured tom je prigodom objavio da je predsjednik “dogovorio s iranskim kolegom da će do 15. srpnja razmotriti mogućnosti obnove dijaloga između dviju strana”, kaže se u priopćenju koje je u subotu objavila Elizejska palača.