Politika

Iran zaplijenio tanker krijumčara nafte

Specijalist za logistiku Bryan Serafica na USS Gonzalezu (DDG-66), jednom od američkih ratnih brodova raspoređenih u Hormuškom tjesnacu; Foto: USSGonzalez/Facebook

Iran je u četvrtak zaplijenio strani tanker uz optužbu da krijumčari naftu, dok je regionalni američki zapovjednik rekao kako će SAD “agresivno” raditi na osiguravanju sigurnog prolaza za sve brodove u tranzitu kroz geopolitički nemirne vode Perzijskog zaljeva.

Iranska garda navodi da je tanker s 12 članova posade uhvaćen u krijumčarenju milijun litara goriva na području otoka Larak.

Iako iranske vlasti nisu navele ime broda, Reuters se poziva na brodarske izvore koji vjeruju da je riječ o MT Riahu, tankeru čiji je posljednji signal uočen u nedjelju na putu iz Omana prema otoku Larak.

Registrirani upravitelj broda je tvrtka Prime Tankers iz Ujedinjenih Arapskih Emirata čiji vlasnici tvrde da su tanker prodali drugoj kompaniji sa sjedištem u UAE-a, Mouj al-Bahar.

Zaposlenik potonje pak tvrdi da Mouj al-Bahar samo upravlja brodom za kompaniju s nazivom KRB Petrochem.

Opasne vode

Napadi na tankere u blizini Hormuškog tjesnaca eskaliraju od sredine svibnja i remete promet morskom žilom kucavicom za globalno tržište nafte.

>>>Omanski zaljev: dva tankera oštećena u napadima – posade evakuirane, cijene nafte poletjele

Šef Središnjeg zapovjedništva američke vojske, general Kenneth McKenzie, je rekao da SAD razgovara s nekolicinom zemalja kako bi osigurao slobodnu navigaciju Zaljevom.

Britanija je nakon zaplijene zatražila smirivanje napetosti i pojašnjenje o incidentu.

“Vitalno je da pošaljemo jasnu poruku Iranu da mi želimo njihov odmak od ove situacije, mi želimo smanjenje napetosti, ali mi smo uvijek i nastavit ćemo štititi promet brodova i slobodan protok roba u tom području,” izjavila je na tiskovnoj konferenciji britanska ministrica obrane Penny Mordaunt.

>>>‘Ovako javna i agresivna’: prva europska zapljena iranskog supertankera

Iran je početkom mjeseca Britaniju optužio za piratstvo nakon što su Kraljevski marinci zaplijenili njegov tanker u blizini obala Gibraltara uz optužbu da krši europske sankcije Siriji.