Fun

Iransko-irski redatelj  Rouzbeh Rashidi i film ‘Fantomski otoci’ 25. rujna u Kino klubu Zagreb

Iransko-irski redatelj Rouzbeh Rashidi gostovat će u srijedu, 25. rujna u kino dvorani Kino kluba Zagreb, uz projekciju svog dugometražnog filma “Phantom Islands”, nastalog na granici dokumentarnog i fikcije.

Kako se ističe u najavi, film prikazuje par koji dezorijentirano pluta u prekrasnom krajoliku irskih otoka, no ta namjerno melodramatična romanca konstantno se propituje provokativnim kinematografskim pristupom “koji rezultira dubokim i hipnotičkim istraživanjem same mogućnosti dokumentarne objektivnosti”.

Rouzbeh Rashidi filmom se bavi od 2000. godine, kada je osnovao Experimental Film Society u Teheranu.

Od samih početaka radi izvan srednjostrujaškog koncepta filma, u pokušaju da izbjegne stereotipe konvencionalnog pripovijedanja.

>>>Kulenović i Ferić najavili ‘otočki’ triler o ubojstvu transseksualne prostitutke u ratnim 90-ima

Svoj filmski stil temelji na poetskoj interakciji slike i zvuka, izbjegavajući pisanje scenarija jer “stvaranje filmova promatra kao istraživanje, a ne ilustriranje”.

Iz Kino kluba Zagreb kažu kako mu je rad duboko povezan s poviješću filma,  a odvažno se koristi različitim uređajima za snimanje pokretnih slika, od klasičnih do najnovijih.

>>>Iduće zime stiže strašni baš strašni virtualni film o ‘hominidnim paučnjacima’: VIDEO

Experimental Film Society (EFS) je irska produkcijska kuća koja se bavi proizvodnjom i prikazivanjem eksperimentalnog filma. Posvećena je njegovanju filmskih projekata koje odlikuje beskompromisna posvećenost osobnom, eksperimentalnom filmu.