PreporučenoTech

Irska najavila šestotjedni nacionalni ‘lockdown’, uplate novca ugroženim građanima | COVID-19

Izolirano imanje na obali Irske; Foto: Martin Pociecha

Irska će uslijed nedostatka bolničkih kapaciteta i širenja koronavirusa u srijedu u ponoć ući u novi šestotjedni nacionalni lockdown, najavio je u ponedjeljak navečer u televizijskom obraćanju naciji premijer Micheál Martin.

“Osobno i duboko osjećam razočaranje, usamljenost, možda čak i očaj koji će ova najava donijeti mnogima,” rekao je. “Dani su sve kraći i hladniji. Ali molim vas da se sjetite: čak i kad dođe zima, ima nade i ima svjetla. “

>>>Irska vlada raspravlja o drugom nacionalnom ‘lockdownu’

Premijer je najavio da će sa srijedom kretanje pet milijuna ljudi u Irskoj biti ograničeno na pet kilometara od njihova prebivališta, međusobne posjete kućanstvima bit će obeshrabrene a policija će osnažiti kontrole na cestama kako bi ljude odvratila od putovanja.

Veliku većinu ugostitelja i ugostiteljskih djelatnosti očekuje zabrana rada s izuzetkom klaonica, mesnica, trgovina s hranom i temeljnim potrepštinama.

Broj putnika u javnom prijevoze bit će ograničen na 25 posto uobičajenog kapaciteta.

Očekuje se da će zaključavanje na burzu rada poslati više od 200,000 ljudi, navodi Politico. Martin je rekao da će nezaposleni dobiti do 350 eura tjedno u izvanrednim “pandemijskim uplatama”.

>>>‘Total lockdown’ u Walesu | COVID-19

Za razliku od ožujskih, nove mjere dopuštaju građevinske radove i rad škola.

Irci su ususret i nakon najave stvorili gužve i čekali u redovima ispred frizerskih salona, salona ljepote, brijačnica i drugih pružatelja usluga koje će biti nedostupne do 1. prosinca.

Martin je izrazio nadu da će mjere suzbiti širenje virusa i osigurati značajno otvaranje uslužnih djelatnosti u prvom tjednu prosinca kako bi se “spasio Božić.”

Comments (1)

  1. […] jedini način za sprječavanje kolapsa s petkom su se našle Francuska, Belgija, Češka Republika, Irska, Sjeverna Irska i Wales. Njemačka u strateški nacionalni lockdown ulazi u ponedjeljak 2. […]

Comments are closed.