PolitikaPreporučeno

Iskren i poduzetan katolik Márki-Zay rastuća prijetnja ‘neliberalnoj demokraciji’ Viktora Orbana

Péter Márki-Zay; Foto: Dr. Márki-Zay Péter/YouTube

Koalicija šest stranaka koje se ufaju u svrgavanje mađarskog premijera Viktora Orbana na izborima u 2022. godini u jednoj od posljednjih anketa bilježi 4% prednosti pred njegovom strankom Fidesz.

>>>Orban upregnuo svu silu fiskalne politike – obećao povišice, olakšice | izbori u Mađarskoj

Anketa objavljena u srijedu, 10 dana nakon što je novostvoreni savez za lidera izabrao Pétera Márki-Zaya, otkriva da njegova koalicija uživa podršku 39% ispitanih, za Fidesz bi glasalo 35%, dok je 23% neodlučno.

Orban i Fidesz, na vlasti neprikosnoveni od 2010. godine, tako su prvi put suočeni s ujedinjenom frontom uobičajeno razjedinjene opozicije koju čini savezništvo socijalista, socijaldemokrata, zelenih, liberala i bivših udesno ustrojenih stranaka koje će u svih 106 izbornih jedinica izaći s jednim, zajedničkim kandidatom.

Analitičari procjenjuju da je odabir 49-godišnjeg Márki-Zaya, predanog konzervativnog katolika sa sedmero djece, pametan. Kandidat ima iskustvo upravljanja u multinacionalnoj kompaniji, diplome iz ekonomike, marketinga i inženjerstva te je živio u Kanadi i Sjedinjenim Državama.

On je također neovisan, bez poveznica s mađarskim strankama iz glavne struje. Politički je uspon započeo u 2018. godini pobjedom u utrci za gradonačelnika u Hódmezővásárhelyju, gradiću koji je slovio kao “utvrda” Fidesza.

Širok bazen podrške

Guardian piše da je od političke aktivacije formirao snažnu nacionalu mrežu s nazivom “Pokret za Mađarsku koja pripada svima” (MMM), te se predstavlja kao alternativni izbor za mađarsku ljevicu i desnicu. Njegova vjera i naizgled besprijekoran privatni život osvajaju rastući broj građana.

>>>Orban skoknuo na kiosk kupiti ‘soroševske novine’ koje kritiziraju njegovu vlast | VIDEO

“On je iskren, i to je ono što nam je u mađarskoj politici dugo nedostajalo,” rekao je Robert Molnar, također gradonačelnik, koji podržava kandidata.

I drugi analitičari procjenjuju da je širina s kojom nastupa Márki-Zay ozbiljna prijetnja Orbanu budući da zahvaća lijevi i desni spektar dok osvaja neodlučne.

On je u nedavnom intervjuu naglasio da uživa podršku slijȇva i zdesna.

>>>Orban zavjetovao borbu protiv ‘sovjetizacije EU-a, pretvaranja Bruxellesa u Moskvu’

“Oni (birači) su prihvatili i također iskusili da samo uz podršku čitave desne i lijeve opozicije mi možemo postaviti nekog tko nudi prihvatljivu i pouzdanu alternativu koja može pobijediti Fidesz,” rekao je.

Svi dionici u njegovoj sve široj kampanji traže dokidanje “neliberalne države” Viktora Orbana i poništenje izmjena koje je Fidesz u ustav utkao od 2011. godine.

“Mađarska je postala zemlja bez posljedica. Kad su ovdje izbori, pravo je pitanje većinu vremena tko će i koliko ukrasti,” izjavio je Márki-Zay za Euronews. “Mi vjerujemo da sad moramo imati izbore nakon kojih nitko neće krasti. Korupcija mora biti svrgnuta. Mi želimo zemlju u kojoj korupcija nije organizirana, već se protiv nje vodi borba.”

Pratite nas na Google vijestima