Biznis i ekonomija

Iskusni investitor Michael Burry snaži pozicije u privatnim kaznionicama

Ilustracija/Vladimír Sládek/Pixabay

Prekaljeni i mrki investicijski medvjed Michael Burry, znamenit po dobro odvagnutim i pravovremenim okladama protiv tržišta nekretnina u 2008. godini, svojem je portfelju u zadnjem ovogodišnjem kvartalu dodao pet novih kompanija, uključujući privatnog upravitelja zatvorskim sustavima, CoreCivic.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Pozicioniranje stiže nakon što je njegov Scion Asset Management u drugom tromjesečju dezinvestirao desetak pozicija, uključujući ulog u Meta Platforms čija je dionica posrnula uslijed velikog vala otkaza i neizvjesne tranzicije u virtualne, “meta” svjetove.

Prema podnesku regulatorima, Burry je svoj udjel u privatnoj kaznionici Geo Group kroz treće tromjesečje osnažio za ugrubo 1.5 milijun dolara, na 17.3 milijuna. Također je kupio 7.8 milijuna dionica CoreCivic.

>>>Alfa guru Ray Dalio pušta uzde, no filozofija ostaje

Portfelju je dodao i telekom grupe Liberty Latin America i Charter Communications Inc, zračnu i obrambenu tvrtku Aerojet Rocketdyne Holdings Inc i medijsku kompaniju Qurate Retail Inc.

“Majka svih krahova”

Dionice Geo Group, CoreCivica i Aerojeta ove su godine u plusu, prkoseći generalnom trendu pada vrijednosti na američkom S&P Indeksu čija je vrijednost na godišnjoj razini zaključno sa studenim okopnila za 16.3%.

Liberty i Qurate poveći su gubitnici, dionica prvog kroz godinu je pala za 28.5%, a drugog za 75%.

>>>O bikovima i medvjedima, ulasku u brlog

Burry se iz “zimskog sna” prenuo prošloga prosinca kada je upozorio na “majku svih krahova”. Burze su od tada kolabirale nekoliko puta, dok je tržište kriptovaluta više nego manje ispunilo pretkazanje pa se vrijednost referentnog bitcoina kroz godinu umanjila sa 67 na 17 tisuća dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here