Biznis i ekonomijaPreporučeno

Isprika milijunima i najveća repatrijacija u povijesti Britanije: bankrot Thomasa Cooka  

U ponedjeljak je bankrotirao Thomas Cook, najstarija putnička tvrtka na svijetu, nasukavši stotine tisuća britanskih putnika u raznim dijelovima svijeta. Suočena s krizom, britanska vlada je započela najveći program repatrijacije u svojoj povijesti.  

Thomas Cook je utemeljen 1841. godine, prije današnje likvidacije je prebrodio dva svjetska rata i iscrtao obrise modernih putničkih aranžmana i masovnog turizma.

>>>50,000 turista nasukano u Grčkoj, gubici hotelijera izvjesni svuda: bankrot Thomasa Cooka

Premijer Boris Johnson je obećao da će sve britanske putnike vratiti kući i usput otkrio da je vlada odbila iskupljenje tvrtke sa 150 milijuna funti javnog novca jer bi takav čin predstavljao “moralnu opasnost”.

“To je jako teška situacija i naše su misli očito s klijentima Thomasa Cooka. Mi ćemo učiniti najbolje što možemo da pomognemo putnicima suočenima s poteškoćama u povratku kući,” izjavio je Johnson novinarima prije ukrcavanja u avion za New York gdje se ovog tjedna odvija summit o klimi.

Isprika milijunima

Thomas Cook je utemeljen 1841. godine, prije današnje likvidacije je prebrodio dva svjetska rata i iscrtao obrise modernih paket aranžmana i masovnog turizma. Tvrtka je upravljala hotelima, odmaralištima i zračnim prijevoznicima koji su godišnje primili 19 milijuna ljudi u 16 zemalja. Bankrot je izvan domovine ostavio 600,000 Britanaca prisiljavajući vladu i osiguravatelje na koordiniranu akciju spašavanja, piše Reuters.

Izvršni direktor Peter Fankhauser je nakon frenetičnog vikenda provedenog u potrazi za “paketom spašavanja” u ponedjeljak izrazio duboko žaljenje zbog propasti kompanije. “Ja bih se želio ispričati milijunima naših klijenata, tisućama zaposlenika, dobavljača i partnera koji su nas podržavali mnogo godina,” napisao je Fankhauser u izjavi za javnost.

>>>British Steel u stečaju, Laburisti traže nacionalizaciju: Sky News

Fotografije na društvenim mrežama bilježe avione Thomasa Cooka kojima je zabranjeno pristajanje na uobičajena mjesta u zračnim lukama. Pojedini su zrakoplovi ostali napušteni nakon izlaska putnika i posade.

Domino efekt

Korporativni kolaps ovakve veličine ima potencijal za izazivanje šireg kaosa širom svijeta, ocjenjuje Reuters. Dugoročno bi mogao utjecati na turističke sektore zemalja gdje je kompanija imala značajan udjel na tržištu, poput Španjolske i Turske. Dobavljači goriva također gube izrazito snažnog klijenta, a domino efekt bi mogle osjetiti stotine putničkih agenata u britanskim turističkim agencijama čija su radna mjesta neposredno ugrožena.