Politika

Istarska županija se oštro protivi ukidanju Policijskih postaja Buzet i Buje: Fabrizio Radin

Davor Božinović; Foto: European Union

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin uputio je u četvrtak dopis potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, kojim je reagirao na najavu ukidanja Policijske postaje Buzet i Policijske postaje Buje. Sadržaj dopisa prenosimo u cijelosti:

                Poštovani potpredsjedniče Vlade RH i ministre,

                prema informacijama koje sam primio namjera Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske je ukidanje Policijske postaje Buzet i Policijske postaje Buje, te stavljanje njihovih nadležnosti pod Policijskom postajom Pazin, odnosno Policijskom postajom Umag. Ukidanje navedenih policijskih postaja potkrijepljeno je željom MUP-a i Ravnateljstva policije za racionalnijim načinom rada, a kojim se uvelike dovodi u pitanje dosadašnja operativnost policije u Istarskoj županiji. Naime, želim podsjetiti kako policijske postaje Buzet i Buje pokrivaju cijelu kopnenu državnu granicu u Istarskoj županiji te njihovim ukidanjem dovodi se u pitanje sigurnost ne samo navedenih jedinica lokalne samouprave, već čitave Istarske županije! Budući da je Istarska županija turistički najjača regija u Hrvatskoj, ovakav potez može potencijalno značajno ugroziti i sigurnost brojnih gostiju koji borave na našem području, posebice kad se uzme u obzir i činjenica da je navedeno granično područje ruta kojom se ilegalno kreću migranti.

                Policijske postaje u Buzetu i Bujama svoj posao obavljaju na visokoj profesionalnoj razini te su njihovi djelatnici aktivno uključeni u sva društvena događanja u zajednici, bilo da govorimo o radu u gradskim Stožerima civilne zaštite, Vijećima za komunalnu prevenciju, Povjerenstvu za ravnopravnost spolova ili suradnju s raznim ustanovama, udrugama ili gospodarskim subjektima. Stoga, njihovim gašenjem i ta će plodonosna suradnja biti u budućnosti uvelike otežana.

Nadalje, Buzet i Buje su sigurne i mirne sredine, s relativno malim brojem slučajeva kriminalnih djela, prometnih nesreća te ostalih zakonski nedozvoljenih radnji, čemu su nesumnjivo svoj doprinos svojim predanim i kvalitetnim radom dale policijske postaje, kao i prisutnost policijskih službenika na terenu.

                Zbog svega navedenog, Istarska županija se oštro protivi prijedlogu o ukidanju Policijskih postaja Buzet i Buje, podsjećajući i kako su spomenuta dva istarska grada već pretrpjela znatnu štetu ukidanjem Općinskog suda Buzet i Općinskog suda Buje, koji su nakon pripojenja s Općinskim sudom u Pazinu pretvoreni u Stalnu službu, a nakon godinu-dvije i u potpunosti ugašeni.

Razumljiva je Vaša želja za racionalizacijom poslovanja, osobito u ovim danas izuzetno nepovoljnih vremenima, no isto ne bi trebalo biti nauštrb naših gradova i Županije, a pogotovo ne nauštrb i sigurnosti građana Istarske županije i naših gostiju.

U nadi da ćete još jednom razmotriti navedeni prijedlog te isti odbaciti, srdačno Vas pozdravljam.

Kabinet župana