PolitikaPreporučeno

Istra uputila apel za spas sezone, citirala pasivnost i izostanak reakcije odgovornih

Amfiteatar u Puli; Foto: Eugen Huculici

Istarska županija i svi istarski gradovi uputili su danas apel premijeru Andreju Plenkoviću i ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmana u kojem traže diplomatsku akciju koja bi Istru gdje je situacija s epidemijom koronavirusa “pod kontrolom” poštedjela talijanskih i slovenskih mjera.

Apel stiže u trenutku kad je Hrvatska oborila nezahvalni rekord u broju dnevnih zaraza potpisuju Fabrizio Radin i deset istarskih gradonačelnika.

Sadržaj dokumenta prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske i poštovani ministre vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske,

ovim putem apeliramo na Vaše ministarstvo i Vladu Republike Hrvatske da odmah uputi zahtjev Vladi Republike Italije da mjeru obveze testiranja osoba koje dolaze iz Republike Hrvatske provodi selektivno, sukladno realnoj epidemiološkoj slici pojedinih dijelova Hrvatske, odnosno županija, a ne zemlje u cjelini. Tražimo da se isti zahtjev uputi i Vladi Republike Slovenije koja je najavila stavljanje cijele Hrvatske na crvenu listu.

Sigurni smo da i sami shvaćate da ovakav jednostran potez Republike Italije, kao i najave iz Republike Slovenije ozbiljno ugrožavaju turističku sezonu i to upravo u doba kad su dolasci turista najbrojniji, a velik udio gostiju čine upravo gosti iz Italije i Slovenije.

Istra, kao i prijašnjih mjeseci, nastavlja zdravstvenu situaciju držati pod kontrolom i ostvaruje odlične turističke rezultate te ostvaruje najveći dio turističkog prometa u cijeloj Hrvatskoj. Rezultat je to velikog truda, odgovornosti i koncentracije svih stanovnika Istre. Naša je županija zdravstveno sigurna i turistički uspješna – apeliramo na Vas da omogućite da to tako i ostane!

O rezultatima ove turističke sezone ovisi i državni proračun koji je zbog krize uzrokovane koronavirusom već pretrpio ogroman udarac!

>>>Šokantnih 77 infekcija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, jedna osoba umrla: COVID-19/14. kolovoz

Zbog toga tražimo da u trenutku kada se epidemiološka slika Dalmacije znatno pogoršala, omogućite da Istra, kao sigurna destinacija, spasi ovogodišnje rezultate hrvatskog turizma, čime bi doprinijeli stabilizaciji državnog proračuna te egzistencijalnoj sigurnosti naših građana!

Situacija koja će nas dočekati najesen je u najmanju ruku neizvjesna, a sasvim sigurno neće biti niti laka, niti jednostavna. Zbog toga moramo zajedno učiniti sve kako bi izvukli maksimum iz ove turističke sezone!

Nadamo se da nećete dopustiti da zbog onih koji ne poštuju mjere te zbog pasivnosti i izostanka reakcije odgovornih institucija propadne dio sezone, što će izravno ugroziti proračun i ekonomsku stabilnost cijele države te dovesti u pitanje egzistenciju naših građana!”

Comments (2)

  1. […] Istra uputila apel za spas sezone, citirala pasivnost i izostanak reakcije odgov… 14/08/2020 […]

  2. […] >>>Istra uputila apel za spas sezone, citirala pasivnost i izostanak reakcije odgovornih […]

Comments are closed.