Biznis i ekonomijaPreporučeno

Istraga otkrila tragikomičnu proizvodnu cijenu luksuznih torbica koje se prodaju za tisuće eura

Talijanski i francuski proizvođači luksuza trpe kritiku nakon što su racije i istrage utvrdile izrabljivanje radnika i tragikomično napuhavanje cijena.

Višemjesečna istraga tužitelja u Milanu utvrdila je da je Dior, podružnica francuskog koncerna LVMH, podizvođačima plaćao 53 eura za torbice čija cijena u trgovinama seže do 2.600 eura.

Cijena se odnosi samo na izradu i ne uključuju sirove materijale poput kože.

Istražitelji su u ožujku i travnju utvrdili da Dior nije usvojio “primjerene mjere provjere stvarnih radnih uvjeta i tehničkih mogućnosti podizvođača”.

Otkriveno je da su zaposlenici spavali u istim proizvodnim pogonima u kojima su radili.

Uvid u potrošnju električne energije također je potvrdio da se radilo 24 sata dnevno, nedjeljom i praznicima.

Tužitelji su rekli da su kineski podizvođači zapošljavali kineske radnike od kojih su dvojica u Italiji boravila ilegalno a sedmorica nisu imala potrebnu dokumentaciju.

Istraga je pokazala i da su sa strojeva za lijepljenje i brušenje uklonjeni sigurnosni dodaci kako bi oni mogli raditi brže.

Slični su uvjeti i nedostaci utvrđeni kod podizvođača Giorgia Armanija koji izradu torbica čija cijena u trgovinama seže do 1.760 eura plaća 92 eura.

Tužitelji su rekli da je kršenje radničkih prava uobičajena industrijska praksa proizvođača luksuza.

“To nije nešto povremeno što se odnosi na pojedinačne proizvodne serije, već je generalizirana i konsolidirana proizvodna metoda,” navodi se u sudskim dokumentima koji su se našli u posjedu Reutersa.

Glavni izvršni direktor LVMH-a, Bernard Arnault, trenutno slovi kao treća najbogatija osoba svijeta. Dior se nalazi pod upravom njegove kćeri Delphine.

Grabancijaš/Business Insider


Povezane vijesti

Comment here