PreporučenoTech

Istraživanje detektiralo čvrstu vezu između robotizacije i starenja populacije

Autonomni mobilni roboti Gideon Brothersa u DB Schenkerovom centru u Leipzigu; Foto: Gideon Brothers

Veliko novo istraživanje sugerira da robotizacija i automatizacija ponajviše napreduje u nacijama sa starijom populacijom.

Temeljena na demografskim i industrijskim podacima iz 60 zemalja studija nalazi čvrstu vezu između starenja radne snage – definiranog kao omjer radnika starih 56 i više godina i radnika u dobi od 21 i 55 godina – i korištenja robota.

>>>Musk najavio humanoidnog robota za oslobađanje ljudi od dosadnih i opasnih poslova | VIDEO

Analiza pokazuje da je starenje populacije kao zaseban faktor odgovorno za razlike i do 35% među automatizacijom i robotizacijom pojedinih nacija.

“Starenje je veliki dio priče” o usvajanju robota, rekao je Daron Acemoglu, ekonomist s Tehnološkog instituta u Massachusettsu koji je proveo studiju s Pascual Restrepom sa Sveučilišta u Bostonu.

Istraživanje potvrđuje već znanu činjenicu da u robotizaciji prednjače zemlje poput Njemačke, Japana ili Južne Koreje kojima su zajednički negativni demografski trendovi.

>>>Gle Niku kako s velikim osmjehom koristi bioničku ruku | VIDEO

“Sjedinjene Države imaju ogromnu tehnološku prednost u hrpi područja – uključujući softver i (umjetnu inteligenciju),” rekao je Acemoglu prema citatu Reutersa. “Ali su Njemačka, Japan i od nedavno Južna Koreja oni koji su ispred u robotima.”

Od 15 top proizvođača robota sedam je smješteno u Japanu a sedam u Njemačkoj, naveli su istraživači.

Pratite nas na Google vijestima