Biznis i ekonomijaPreporučeno

Italija najavila bespovratnu novčanu pomoć, olakšice za 350.000 biznisa

Roberto Gualtieri; Foto: European Union

Talijanski dužnosnici u ponedjeljak su najavili paket uglavnom bespovratne pomoći za poduzetnike i biznise pogođene novim mjerama za suzbijanje koronavirusa, javlja Reuters.

Suočena s rekordnim brojem novih zaraza koronavirusom, vlada je u nedjelju zabranila rad kinima, teretanama i bazenima. Radno vrijeme restorana i barova ograničeno je do šest sati poslijepodne.

>>>Investitori prvi put kupili talijanske državne obveznice s prinosom od 0%

Vlasti čine sve kako bi izbjegle nacionalni lockdown, pa je velika većina biznisa ostala otvorena. Za one koji su direktno pogođeni novim mjerama priprema se paket pomoći vrijedan 4.5-5 milijardi eura koji uključuje jednokratnu novčanu pomoć, porezne olakšice ili praštanje najma za prostor u državnom vlasništvu za prosinac. Mjera financiranja skraćenog radnog vremena izgledno će biti produljena za dodatnih 10 tjedana.

“Cilj je službenu uredbu (u utorak) objaviti u Narodnim novinama, s mjerama podrške za 350.000 tvrtki … koje će biti pogođene novim ograničenjima,” rekao je zamjenik ministra ekonomije Antonio Misiani u intervjuu za RTL 102.5 radio.

Talijanski ministar ekonomije i financija Roberto Gualtieri u nedjelju je rekao da pomoć ugroženima želi isporučiti “što je prije moguće”. Biznisi bi direktne uplate novca mogli primiti do sredine studenog ili najkasnije s krajem godine.

>>>Italija testira ‘opušteniju fiskalnu politiku’ Ursule von der Leyen

“(Vlada) zna da tražimo važnu žrtvu koja je nužna za suzbijanje virusa,” rekao je ministar u nastupu na nacionalnoj televiziji RAI, dodavši da će isporučena sredstva premašiti iznose pomoći odobrene nakon prvog vala koronavirusa.