Biznis i ekonomija

Italija ne traži sukob s Europskom komisijom: Tria

Talijanska vlada ne traži sukob s Europskom komisijom oko stanja javnih financija i vjeruje da će izbjeći potencijalne disciplinske mjere Bruxellesa, izjavio je tamošnji ministar ekonomije Giovanni Tria.

Europska komisija je Italiji u srijedu poslala pismo u kojem traži pojašnjenje za prošlogodišnji rast javnog duga daleko izvan granica određenih Patkom o stabilnosti i rastu. Pismo je prvi korak u postupku koji može rezultirati ozbiljnim disciplinskim mjerama, uključujući novčane kazne u iznosu do tri milijarde eura.

Tria je na dopis odgovorio u petak, obvezavši se da će poštivati fiskalna pravila EU-a u sljedećem proračunu usprkos porivima i najavama euroskeptičnih političara o raskošnom smanjenju poreza.

>>>Salvini: 10 milijardi eura poreznih olakšica ili ostavkom rušim vladu

“Italija ne želi sukob s Europskom komisijom i ja se nadam da isto vrijedi i za drugu stranu,” rekao je ministar u razgovoru za Reuters. “Naša je pozicija razumna i ja mislim da ćemo postići kompromis s Komisijom,” dodao je.

Tria, akademik čija karijera nije podrazumijevala političko djelovanje, nedavno je pozvao na izmjene proračunskih pravila EU-a, što gorljivo traži i zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini.

Investitori i tržišta na navedene i slične izjave poslovično reagiraju poskupljenjem cijene zaduživanja za Italiju.