Politika

Italija obećala završetak željezničke poveznice s Francuskom kroz Alpe

Italija je obećala Europskoj uniji završiti željezničku poveznicu s Francuskom, objavio je u subotu predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli.

Sassoli je u subotu napisao na Twitteru da je talijanska odluka o realizaciji kontroverznog projekta, koji uključuje izgradnju 58 kilometara dugog tunela kroz Alpe a sufinanciran je od EU-a, “dobra vijest”.

Završetak izgradnje željeznice velike brzine (TAV) koja bi povezivala francuski Lyon i talijanski Torino, podijelio je vladajuću koaliciju u Italiji.

>>>86 milijardi eura za ‘najveći program modernizacije željeznica u njemačkoj povijesti’: ministar

Pokret pet zvijezda dugo se protivio projektu, navodeći je Italiji potrebno unaprjeđenje postojeće željezničke mreže, dok se koalicijski partner Liga zalaže za izgradnju tog željezničkog pravca.

Ranije ovoga tjedna je talijanski premijer Giuseppe Conte rekao da bi blokiranje izgradnje poveznice bilo za Italiju skuplje od izgradnje, sugerirajući da bi trebalo prekinuti blokadu radova.

Italija je morala donijeti odluku o projektu do 26. srpnja, što je rok koji je postavila Europska unija.

>>>VIDEO: Kina predstavila prototip magleva s top brzinom od 600 km/h

U subotu je održan veliki prosvjed protiv projekta u Pijemontu, gdje se gradi glavni tunel željezničkog pravca. Tijekom prosvjeda policija je odgovorila suzavcem kada je grupa prosvjednika pokušala probiti policijski kordon i doći do mjesta radova, prenijela je ANSA.