Politika

Italija: oko 130 migranata na brodu čeka odluku o raspoređivanju među članicama Unije

Spašeni migranti, njih oko 130, nalaze se na brodu talijanske obalne straže usidrenom u sicilijskoj luci i neće im biti dopušteno iskrcavanje sve dok Rim ne dobije odgovor iz Bruxellesa o tome kako će biti raspoređeni u Europskoj uniji.

Prošle godine, skupina od 177 migranata bila je u sličnoj situaciji nakon što talijanski ministar Matteo Salvini gotovo tjedan dana nije dopuštao da se iskrcaju.

Brodu Gregorettiju je dopušteno da bude preko noći u sicilijskom gradu Augusti, rekao je ministar prijevoza Danilo Toninelli u nedjelju.

Trudna žena i njezin suprug, i njihovo troje djece dobili su dopuštenje da napuste Gregoretti u subotu, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

>>>‘Mehanizam solidarnosti’: Hrvatska među 14 članica spremnih na prihvat izbjeglica, migranata

Ministar unutarnjih poslova i zamjenik premijera Matteo Salvini u petak je rekao da se ostale zemlje EU-a moraju  obvezati da će preuzeti migrante pa će Italija dopustiti njihovo iskrcavanje  na talijansku obalu.

Europska komisija sada radi na tom slučaju.

Italija, zajedno s Maltom, Grčkom i Španjolskom, nosi se s lavovskim dijelom priljeva migranata koji su proteklih godina stigli preko Sredozemlja u Europsku uniju, što te zemlje  smatraju neprihvatljivim.

Migranti su najprije pokupljeni u četvrtak, neki od njih uz pomoć talijanskih ribarskih čamaca, izvješćuje novinska agencija Adnkronos.