PolitikaPreporučeno

Italija: protivnici obveznog cijepljena i neofašisti jurišali na urede premijera, sindikata | VIDEO

Foto: Twitter

Talijanska policija u subotu je u Rimu posegnula za vodenim topovima i suzavcem kako bi zaustavila ratobornije sudionike velikog prosvjeda protiv uvjetovanja rada “Zelenim propusnicama”.

Reuters javlja da su skupine, u kojima je bilo pobornika neofašizma, pokušala probiti policijske kordone ispred rimskog ureda premijera Marija Draghija i sjedišta vodećeg talijanskog sindikata CGIL.

Prosvjed je zaiskrio ususret 15. listopadu kad će “Zelene propusnice”, digitalni certifikati o primanju najmanje jedne doze, negativnom testu ili prebolijevanju bolesti covid 19, postati obvezne za sve radnike.

Italija je prva članica Europske unije koja primjenjuje “opće uvjetovanje” rada covid statusom, za razliku od Hrvatske i drugih zemalja gdje su pritisku izloženi radnici u zdravstvu ili socijali.

Podrška neofašista

Draghi je u subotu osudio nasilje i rekao da njegova široka vlada jedinstva ostaje predana provedbi kampanje cijepljenja.

“Pravo na prosvjede kako bi podržali svoje ideje nikada se ne može izroditi u djela agresije i zastrašivanja,” naveo je premijer u izjavi za javnost.

>>>Lenart u slobodom govoru dvoji o razumu Stožera, optužuje vlasti da su ogrezle u fašizam

Protivnici “Zelene propusnice” kažu da ona gazi slobode i predstavlja neizravnu prisilu na cijepljenje. Gledište koje prihvaćaju krajnje desne neofašističke skupine koje su lokalni političari optužili za orkestriranje subotnjeg nasilja.

Videozapisi na društvenim mrežama i izvještaji sugeriraju da se u glavnom gradu Italije okupilo oko 10,000 ljudi, mnogi su uzvikivali “sloboda! sloboda!”.

Glasna manjina

CGIL, koji je u ime radnika prihvatio Zelenu propusnicu, osuđuje napad na sjedište sindikata.

“Napad na nacionalno sjedište CGIL-a čin je fašističkog nasilništva, napad na demokraciju i svijet rada,” rekao je u priopćenju njegov čelnik Maurizio Landini. “Nitko ne smije pomisliti da našu zemlju može vratiti njezinoj fašističkoj prošlosti.”

Italija je dosad procijepila oko 80% ukupnog stanovništva starijeg od 12 godina. Kampanja cijepljenja i propusnice uživaju podršku podjednako velike većine građana.

Talijanski sustav radnike koji propuste dokazati covid status stavlja na mirovanje, ali im se ne može uručiti otkaz.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (2)

  1. Attractive component of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I acquire in fact enjoyed
    account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds or even I success you
    get admission to consistently quickly.

    Feel free to surf to my web page red vien maeng da or
    ultra enhanced (Dorie)

  2. […] >>>Italija: protivnici obveznog cijepljena i neofašisti jurišali na urede premijera, sind… […]

Comments are closed.